Nya ”trenden” är att använda sitt eget hår som tandtråd – här är tandläkarnas stenhårda dom

Redan som liten knatte, när man fortfarande har mjölktänder, får man lära sig om hur viktigt det är att ta hand om sina tänder. Man får lära sig om Karius och Baktus, tandtrollen som trivs kanon i en liten pojkes mun eftersom han aldrig borstar tänderna.

Två gånger om dagen ska tänderna borstas, morgon och kväll. Utöver det så kan det vara en god idé att använda tandtråd, för att hålla rent mellan tänderna där mat och bakterier gärna fastnar.

Att använda tandtråd kan ibland vara lite krångligt, men är icke desto mindre viktigt för att hålla munnen ren och fräsch.

Nu har det dock uppstått en ny trend för att få rent mellan tänderna – folk använder nämligen sitt eget hår som tandtråd. Nu varnar läkare för trenden.

Trenden har snabbt spridit sig på nätet, och då främst appen TikTok. TikTok är en app där användarna kan lägga upp kortare videoklipp där de gör olika saker.

”Knepet är otroligt”

Det är också väldigt vanligt att TikTok-användare utmanar andra användare till att göra diverse tokigheter, som att till exempel använda sitt eget hår som tandtråd.

I ett klipp, som fått över 9 000 visningar, kan man se användaren Anna ta sitt hår för att få bort mat som fastnat mellan tänderna.

Bildkälla: TikTok

Intill klippet har användaren skrivit ”det här hårtricket är otroligt – kom inte och säg något annat.”

I ett annat klipp, som fått över 1,4 miljoner visningar, kan man se användaren Macy använda sitt hår på en nattklubb för att göra rent gaddarna.

Bildkälla: TikTok

”Om du är på klubben men inte har någon tandtråd” skriver hon bredvid bilden.

@macyraydearing

When you’re at the club and don’t have floss so you just use your hair🥰 #fyp #foryou #xyzbca #foryoupage #floss #club #teeth

♬ original sound – Macy Ray

Det senare klippet har fått många kommentarer där folk erkänner att de också använder sin frisyr istället för tandtråd.

”Kan orsaka skador på tänderna”

Man behöver kanske inte vara raketforskare för att inse att det är dåligt att använda håret som tandtråd.

Dels är det ohygieniskt för håret – men det är dessutom skadligt för tänderna.

Reena Wadia driver tandkliniken RW Perio, och hon är mycket skeptisk till den nya trenden.

– Att rengöra mellan tänderna är viktigt för alla. Gör man inte det så riskerar man att lämna halva munnen icke rengjord. För att det ska bli helt rent måste man använda rätt verktyg, gör man inte det så kan man få oåeterkalliga skador på tänder och tandkött, säger Wadia till The Sun.

Med andra ord: använd tandtråd, inte håret som de här dårarna gjort!

Tryck nu på DELA-knappen så att dina vänner också får läsa om de här galenskaperna!