Möt lille Lucas – världens sötaste spindel som kommer att bota din rädsla för alltid

Jag är fullständigt livrädd för kryp och speciellt spindlar får det att spritta i hela min kropp – och inte på ett bra sätt. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är som är så läskigt, men det är få saker som får mig att känna mer obehag än spindlar.

Det här är jag ju inte heller ensam om – vi är många som delar den här rädslan. För en hel del är det till och med en fobi och då kan det faktiskt få ganska allvarliga följder, som att kan tvingas avstå från vissa saker bara för risken att träffa på en spindel.

Men nu har jag stött på något oväntat – en extremt söt spindel. Vem vet, det kanske kan bli en början på att man inser att de ofta är ganska harmlösa.

 

Även ni som avskyr spindlar kommer garanterat att kunna uppskatta det här. Det är en animatör vid namn Joshua Slice som satt ihop en liten film och bett sin brorson Lucas att spela in rösten till.

Kan bota fobier

Resultatet är helt fantastiskt – både urgulligt och lite roligt!

Youtube

Kolla in videoklippet här under! Du kommer garanterat att hålla med!

[arve url=”https://www.youtube.com/embed/VrS6akzR3sk” /]

Är du en person som är rädd, eller har fobi, för just spindlar? Ingen fara – det är faktiskt en av världens vanligaste. Tack och lov finns det sätt att bota fobier på – och vad gäller just spindlar så kanske Lucas kan vara ett bra steg på vägen?

För att kunna bota fobier så används annars ofta en metod som kallas exponeringsterapi. Det innebär att den som har en en stark fobi gradvis utsätts för det som hon eller han är rädd för och på så sätt, över tid, övervinner sina rädslor.

En gullig figur

Det görs också forskning på om ”virtual reality” kan hjälpa mot fobier. Det är samma princip som med vanlig terapi, men i stället för riktiga spindlar så utsätts då patienten för spindlarna i en virtuell miljö.

– Vi vet inte om VR-spindlarna eller de riktiga spindlarna fungerar bäst för att bota fobin. Det är därför vi genomför den här studien, säger Per Carlbring, professor i psykologi på Stockholms universitet. Få se om vi får samma goda resultat. Vi vet att behandling med terapeut och riktiga spindlar minskar rejält fobin för upp till 90 procent av deltagarna ett år efter att de genomgått behandlingen, till SVT.

För tillfället är Lucas bara en gullig liten figur på nätet och inte en del av terapin som håller på att utvecklas, men all typ av exponering är väl bra? Man får ta lite i taget!

Youtube

Personligen hoppas jag verkligen att det virtuella tillvägagångssättet kan bota min spindelfobi i framtiden. För en sak vet jag säkert – jag träffar hellre på spindeln Lucas vilken dag som helst än en riktigt spindel!

Dela nu gärna vidare den här artikeln, så kanske du kan hjälpa dina spindelrädda vänner att övervinna sin fobi!