Hygienexperten: Dina nytvättade underkläder är fulla av bajspartiklar – så får du bort osynliga snusket

Hur man tvättar sina kläder varierar väldigt från person till person. Vissa bryr sig inte alls och slänger in allt i samma maskin.

Vissa sorterar varje plagg väldigt noggrant och läser alltid tvättråden och följer dem till punkt och pricka.

Men hur funkar det egentligen med underkläderna? Ska man följa tvättråden där eller ska man göra på något annat vis?

Enligt hygienexperten Lisa Ackerley gör många misstag när de tvättar sina underkläder – vilket ger ett snuskigt resultat, skriver Daily Mail.

Idag har det blivit allt vanligare att tvätta i lägre temperaturer om cirka 30-40 grader, för att kläderna håller bättre då och de krymper inte på samma sätt som vid högre temperaturer.

Men hur fungerar det ur ett hygienperspektiv?

Bakteriesoppa i tvättmaskinen

Lisa Ackerley skräder inte orden.

– Konsumenter tror att normala tvättprocedurer rengör kläder, men att någonting ser rent ut innebär inte nödvändigtvis att det rent hygieniskt är rent, säger Lisa Ackerley till Daily Mail enligt Expressen.

Kör man in kläder, eller städmoppar eller trasor, i maskinen som är fulla av bakterier så kommer de mest att åka runt i tvättmaskinen.

– Det skapar en ”bakteriesoppa” om du inte gör någonting för att döda bakterierna, säger Lisa Ackerley till Daily Mail enligt Expressen.

Bildkälla: Shutterstock

10 000 bajspartiklar

Tvättar man på lägre temperaturer så försvinner inte bakterierna som faktiskt kan orsaka sjukdomar.

Forskare har till exempel funnit cirka 0,1 gram, vilket motsvarar 10 000 organismer, av bajspartiklar på ett par nytvättade trosor.

Det innebär med andra ord att man kan tvätta sin kökshandduk tillsammans med sina underkläder och därefter torka av disken med sin ”rena” handduk. Inte så fräscht, eller hur?

90 grader gäller

För att vara säker på att få så fräsch tvätt som möjligt bör man till att börja med sortera ut underkläderna och städartiklarna var för sig och tvätta dem separat. Då undviker man dessutom att eventuella kemikalier från städgrejerna missfärgar klädesplaggen.

Dessutom bör man tvätta sina underkläder i 60 eller 90 grader, helst 90 för att vara säker på att bli av med allt snusk.

Bildkälla: Shutterstock

Hur tvättar du dina underkläder? Tryck nu på DELA-knappen för att sprida den här informationen vidare till dina vänner!