Lägga använd osthyvel i kylen eller inte? Så här ska du göra, enligt professorn

Lägga in osthyveln och smörkniven i kylen efter användning? Helt okej, enligt vissa. Snuskigt värre, enligt andra.

Oavsett vilket läger man tillhör så har man garanterar diskuterat frågan på jobbet eller med bekanta.

Men finns det ett rätt eller fel sätt, och vilket är i så fall rätt? Enligt professorn Agnes Wold finns det ett rätt sätt.

En del menar att det är helt lugnt medan vissa menar att att det bildas bakteriehärdar på osthyveln och smörkniven och att man således måste diska besticken efter varje användning.

Det är för Nyheter24 som Agnes Wold lägger korten på bordet och förklarar vad som är rätt och riktigt kring att lägga använda smörknivar och osthyvlar i kylskåpet.

”Gode Gud!”

Agnes Wold är professor i klinisk bakteriologi och har således gedigen kunskap kring vad som är farligt och inte när det kommer till den här typen av frågor.

– Å, gode gud! Varifrån kommer denna nya idé att allt är ”farligt?” Det här är så bisarrt, svarar Agnes Wold i ett mejl till Nyheter24.

Bildkälla: Pixabay

Svaret är alltså nej, det är inte farligt att lägga in osthyveln och smörkniven i kylskåpet efter användning.

– I smör växer naturligtvis knappast några bakterier, det finns ju inget vatten. Osten är ju full av ostbakterier, det är därför den smakar så gott. I och med det kan inte andra bakterier slå sig ned där och växa till. När ost förfars är det ju på grund av att den möglar (alltså att en svamp tillväxer). Om du jämför med mjölk, där bakterier kan tillväxa och göra att mjölken blir dålig och smakar illa, skriver Wold i sitt mejl till Nyheter24.

”Fånigt”

Med andra ord kan alla som inte slänger besticken direkt i disken andas ut, ni har gjort rätt hela tiden.

Enligt Agnes Wold beror många av dessa myter på att folk helt enkelt inte läser på, utan istället lyssnar på andra som inte heller läst på ordentligt.

– Mer biologi i skolan! Det är ju helt absurt att sådana här otroligt fåniga myter kan spridas i ett samhälle där nästan alla har 12 års skolgång, skriver Wold i sitt mejl till Nyheter24.

Hur gör du hemma? Tryck på DELA-knappen för att sprida den här informationen!