Fiktiv berättelse: Städaren nekas nytt jobb då han inte har Facebook – 5 år senare tar han den PERFEKTA revanschen

I dagens samhälle sker näst intill allting digitalt numera. Vi betalar räkningar digitalt, vi letar bostad digitalt, vi sköter våra jobb digitalt – och vi umgås digitalt.

Men allt här i världen handlar inte om att sitta med näsan fastklistrad vid en dator- eller telefonskärm, man kan ta sig fram ändå, vilket den här fiktiva berättelsen så väl sammanfattar.

Den är ganska gammal och har återberättats i många olika versioner genom åren men det kan vara värt att påminna sig ibland om att det finns en värld utanför internet.

En arbetslös man söker jobb som städare på det stora teknikföretaget Microsoft. Mannen har tidigare erfarenhet av att städa och blir således kallad på arbetsintervju. Väl på intervjun så får han genomgå ett test, där han får städa en lokal.

”Allt du behöver göra är att…”

Testet går strålande och personalchefen förklarar för mannen.

– Det där gick ju bra, jobbet är ditt! Allt du behöver göra är att logga in på Facebook och gilla vår sida så fortsätter vi din anställningsprocess.

Mannen svarar då att han inte har ett Facebook-konto, han äger inte ens en dator.

Personalchefen svarar in sin tur att utan Facebook så existerar mannen inte digitalt och kan tyvärr inte få jobbet.

Köper 10 kilo tomater

Mannen lommar iväg, fortfarande arbetslös och med inte mer än 100 kronor på fickan. Han går då till närmaste mataffär och köper 10 kilo tomater.

Därefter går han dörr till dörr och säljer tomaterna till det dubbla priset.

Dagen efter stiger han upp i gryningen och gör samma sak igen. Han inser att han nu fixat ett jobb till sig själv och från varje morgon till kväll går mannen runt och säljer tomater.

Varje dag lyckas han dessutom fyrdubbla sitt kapital.

Köper en lastbil

Inom ganska kort har mannen råd att köpa sig en liten bil att sköta sina leveranser med. Inom ett år har han råd att köpa en lastbil och till slut har han en hel fordonspark som förser hela staden med tomater och andra grönsaker.

Inom loppet av fem år äger mannen en av landets största livsmedelskedjor.

Vill trygga familjens framtid

Mannen har nu så mycket pengar att det är läge att börja fundera på hur man bäst ska säkra framtiden åt sina nära och kära, så han kontaktar en försäkringsmäklare.

Mäklaren och mannen kommer överens om ett fint upplägg som känns tryggt. När de skakar hand på affären undrar mäklaren om mannen inte ska ta och skryta lite på Facebook om sina framgångar.

Mannen svarar då att han inte har ett Facebook-konto, eller ens en dator för den delen.

”Tänk vad du kunde åstadkommit!”

Mäklaren höjer på ögonbrynen och säger:

– Vad märkligt. Du har alltså lyckats bygga upp ett helt imperium och har inte ens Facebook. Tänk vad du kunde ha åstadkommit om du hade haft en dator!

Mannen svarar:

– Ja, då hade jag varit städare hos Microsoft.

Vad lär vi då av detta?

1. Internet är inte räddningen i ditt liv.
2. Om du vill arbeta hos Microsoft måste du ha ett Facebook-konto.
3. Även utan Facebook och dator kan du bli miljonär genom hårt arbete.

Vilken smart historia som verkligen får en att tänka efter! Tryck nu DELA-knappen så att dina vänner också får sig en tankeställare!