Ronny & Ragge blev kungar i Sverige: Nu erkänner ”Ronny” förbjudna upptågen – som ingen vetat om

Ronny och Ragge var tv-programmet som under det tidiga 90-talet flyttade fram gränserna för svensk humor, tillsammans med Micke Dubois karaktär Svullo.

Med opolerad framtoning, baksnus under läppen och minst sagt löst sittande byxor så lärde Ronny och Ragge oss svenskar snabbt att bilmärket Ford egentligen uttalas Fårrd och att en korv med bröd kallas Raggarballe med svängdörrar, bland annat.

Ronny och Ragge innebar ett genombrott för den unga duon Peter Settman och Fredde Granberg – och det blev en del vilda minnen från det glada 90-talet.

– Det var ju ingen som kontrollerade oss, vi bara for runt, berättar Peter Settman i podden TV-fabriken.

Det var i tv-programmet Byhåla som chockerade, men roade, svenskar fick stifta bekantskap med Ronny och Ragge.

”Gjorde vad vi ville”

Ronny och Ragge, som de flesta nog minns, inte så många intressen. De gillade sin bil, en Fårrd, de gillade enorma prillor lössnus, och de gillade att ragga på kvinnor vid korvkiosken.

Peter Settman minns inspelningarna som roliga, men lite okontrollerade.

– Inspelningarna var väldigt roliga. vi gjorde ju precis det vi ville, vi hade ingen som kontrollerade oss. Vi bara for runt, och idag när jag är producent kan jag ju känna att ”sådär kan man ju bara inte göra.” Vi hade ju inte tillstånd för någonting, säger Settman när han gästar podcasten TV-fabriken.

”E ni kåta då?!”

Utöver tv-serien så gjorde duon även låtar, med klassiker som Rara söta Anna, Köra fort som fan och Det é sommar.

Sammanlagt blev det två skivor, som blev så populära att Ronny och Ragge fick packa in instrumenten i Fårrden och ge sig ut på folkparksturné.

Bildkälla: Youtube

Mottagandet som duon fick i Sveriges folkparker var dock något ingen av dem hade räknat med.

– Vi slog massa publikrekord, det gick ju bra. Publiken var allt från dyngfulla raggare till barn och pensionärer. Vi skrek ”e ni kåta då?” och 6 000 pers bara ”JAAA”. Det var masshysteri, det är galet. Det där vande jag mig aldrig vid. Vi är ju hedersmedlemmar i motorklubbar runtom i landet, vi fick åka kortege och sånt där, säger Peter Settman i podden.

Här kan du se Ronny och Ragge live, där de framför Rara söta Anna.

Skulle du vilja se Ronny och Ragge igen?

Tryck på DELA-knappen så att dina vänner också får se detta idag!