Forskare: Personer som gråter när de ser på film är starkare mentalt

Är man stark så gråter man inte, är en gammal sanning som man fått höra otaliga gånger under sin livstid. Är man mentalt stark så gråter man helt enkelt inte.

Men det stämmer självklart inte. Enligt en studie så är det faktiskt raka motsatsen – personer som gråter och visar känslor när de exempelvis tittar på film är mentalt starkare än de som inte visar några känslor, skriver sajten Feedfond.

Är det svårt att hålla tillbaka tårarna under slutet av en film, där hjälten dör eller där kärleksparet slutligen får varandra? Då är det bara att gratulera, du är sannolikt mentalt starkare än personer som inte gråter när de ser på film.

Snällare personer

Studien visade att nivåerna av oxytocin i kroppen höjs hos människor som blir känslosamma när de tittar på film.

Oxytocin är ett ämne som styr våra nivåer av sympati och vänlighet och när de nivåerna är höga blir vi helt enkelt snällare och mer vänligt inställda.

Människor med hög empatisk förmåga försöker att förstå hur karaktärerna i filmen känner sig och har lätt att sätta sig in i deras känslor. Det krävs mental styrka och bra självkänsla för att kunna omfamna sina känslor, istället för att stänga dem inne som personer som inte gråter till film gör.

Bildkälla: Shutterstock

Lägre stressnivåer

Det är dessutom bra för hälsan att gråta, när man släpper ut sina känslor på det sättet minskar nämligen stressnivåerna i kroppen vilket gör det enklare att sova gott om nätterna.

Den här studien slår äntligen hål på myten om att det bara är de starkaste som inte gråter. Om man är en sådan person som håller tillbaka tårarna under en riktigt sorglig film så kan det vara dags att tänka om – tårarna är bra för dig!

Tryck nu på DELA så att dina vänner som gråter till filmer får läsa detta!