Historia: Kassörskan hånar gammal dam när hon köper plastpåsar – men gummans svar på tal är helt klockrent

Samhällets äldre generationer har också levt längre – och deras livserfarenhet har bidragit med visdom som yngre människor borde lyssna på, respektera och lära av.

Dessvärre tror många ungdomar att de alltid vet bäst. Så var det åtminstone för en spydig expedit när en äldre dam kom till hennes kassa i en mataffär.

När den gamla tanten började packa ihop sina varor sa den unga besserwissern att kunden av miljöskäl borde ta med sig egna plastpåsar till butiken – i stället för att jämt köpa nya.

Kontringen är dock helt briljant.

(Huruvida det här hänt på riktigt eller inte – det vet vi inte. Berättelsen har dock florerat på nätet under en tid – och budskapet är så pass bra att vi tycker det är värt att sprida hur det än ligger till.)

Kassörskans kritik om plastpåsar

Den gamla damen lyssnade på kassörskans kritik, men svarade:

– Vi hade inte de här ”gröna sakerna” på min tid.

Bild: Nyheter365

I stället för att visa förståelse slog expediten omedelbart ifrån sig.

– Men exakt det är vårt problem i dag. Din generation bryr sig inte tillräckligt om att rädda vår miljö och planet för kommande generationer.

Nu blev den gamla damen förvånad – och svarade med en utläggning som alla borde läsa och förstå. Hon vägrade ta mer skit från den unga kassörskan.

– Förr så återanvände vi våra mjölk-, läsk- och ölflaskor. Vi tog med dem till affären och butiken skickade tillbaka dem till tillverkarna som rengjorde glasen innan de fylldes igen och åter kunde säljas i butikerna. På det sättet kunde man använda flaskorna om och om igen. De var verkligen återvunna, men vi hade inte den här ”gröna grejen” på vår tid, förklarade den äldre damen innan hon fortsatte:

– På den tiden packades våra varor i bruna papperspåsar i affärerna – och dessa kunde vi sedan återanvända till massa olika saker – dessutom flera gånger. Jag minns att vi, förutom till affären, framför allt använde de här bruna papperspåsarna som bokomslag för våra skolböcker.

– Det var för att säkerställa att den offentliga egendomen som skolböckerna var och är inte skulle bli förstörda av det vi kladdade på dem. På det sättet kunde vi också rita och skriva hur mycket vi ville på de där bruna omslagspapperna – och dessutom göra dem personliga på ett roligt sätt, men det är så klart synd att vi inte hade den här ”gröna grejen” på min tid.

Byggde upp dagens samhälle

Kassörskan blängde storögt på den gamla damen som fortsatte berätta om sina tidigare minne av den miljömedvetenhet som byggde dagens samhälle.

– Förr hade vi en enda TV eller en radio i huset. Inte en TV i varje rum. TV:n hade också en liten skärm, ungefär som en näsduk snarare än att den tog upp ett helt rum. Samtidigt blandade vi och rörde om våra grytor och annat i köket för hand. Vi hade inga elektriska maskiner som kunde göra allt det där för oss. Jag minns också när vi skulle skicka iväg något bräckligt med posten eller flytta tallrikar och annat ömtåligt.

– Då använde vi oss av gammalt tidningspapper som skulle skydda, i stället för de här plastbubblorna som finns i dag. I trädgården behövde vi inte använda oss av bensin för att klippa gräset med en gräsklippare. Vi tränade genom vårt arbete och vår vardag – och behövde inte gå till ett gym för att vandra på ett elektriskt löpband som drar ström.

Bild: Shutterstock

Vid det här laget hade ytterligare en kassa öppnats intill. Den äldre damen var dock inte helt klar ännu. Hon fortsatte:

– Jag minns också hur vi brukade tvätta barnens blöjor när de använts. Vi hade inte de som finns i dag, du vet de där som man ska slänga direkt. Och på tal om att tvätta kläder – vi brukade torka dem på linor ute i det fria. Inte i en maskin som drar massa ström. Förr var det verkligen vind- och solenergi som gällde.

– På den tiden brukade folk dessutom ta spårvagn eller en buss till jobbet, samtidigt som barnen cyklade eller gick till skolan i stället för att använda sig av sina föräldrar som en 24-timmars taxiservice med sina enorma bilar som kostar lika mycket som ett hus gjorde innan den här ”gröna tiden”.

Yngre generationen klagar ofta

Nu märkte den unga kvinnan i kassan att den äldre kunden började komma till sin slutpoäng.

– Jag tycker det är ledsamt hur den yngre generationen ofta klagar på hur vi äldre inte är ”gröna” nog i vårt tankesätt. Det var bara så enkelt att vi inte hade den här ”gröna grejen” på vår tid. Håller du inte med?

Expediten stod helt mållös när den gamla tanten packade ihop sina varor och sedan vandrade vidare.

Jag är helt övertygad om att den unga kvinnan kommer tänka efter innan hon attackerar äldre vad gäller miljömedvetenhet nästa gång!

Ofta tror yngre personer att de vet bättre, men ibland är det läge att lyssna på oss lite äldre. Även gamlingar kan nämligen ha rätt!

Dela vidare artikeln om du också gillade damens svar!

Exit mobile version