Bara 1 av 10 klarar kluringen inom 20 sekunder, kan du lösa den med hjälp av enkel skolmatte?

Något som kan driva människor till vansinne är små kluringar och utmaningar. Framför allt när ens ögon och hjärna ska samarbeta kan det bli riktigt frustrerat.

Att människan har en inneboende tävlingsinstinkt råder det ingen tvekan om. Den tänds ofta när det är dags att testa sig själv.

Frågan är om du kan lösa den här mattegåtan (nedan). Bara 1 av 10 klarar det inom 20 sekunder!

På senare tid har det blivit allt vanligare att hitta små quiz, synvillor, utmaningar och gåtor på nätet. Vad det beror på är svårt att svara på, men den här typren av problem har fått sig ett rejält uppsving.

Jag har alltid fascinerats av sådant här och minns från tidig ålder när man skulle lösa rebusar i skolan som en viss lärare ofta tog fram. Det var visserligen på en ganska enkel nivå på den tiden, men redan då tyckte jag sådant här var kul. Det kunde förgylla en hel lektion.

Många tycker ju om att utmana sig själva och även om vi alla är olika vad gäller hur tävlingsinriktad man är så är det svårt att inte bli entusiastisk när man ställs inför problem där en lösning sällan är långt bort.

Just mattegåtor kan verkligen driva en till vansinne. Den här (nedan) är det tydligen bara 1 av 10 som klarar inom 20 sekunder. Det gäller att komma på vilken siffra som ska ersätta frågetecknet.

Hjärnan på högvarv

Även om den är klurig så handlar det egentligen om enkel skolmatte. Det gäller att inse vilket mönster som ska följas och sedan kan man börja låta hjärnan gå på högvarv!

Apost

Om du inte lyckats lösa kluringen så är det första man måste göra att förstå hur mattegåtan ska lösas. Siffrorna inom samma figur adderas ihop till talet längre längre ner om de först slås samman med de två siffrorna i figuren bredvid. Om man börjar längs från vänster så är det alltså 3 + 5 + 4 + 1 = 13.

Sedan blir det 4 + 1 + 7 + 2 = 14. Följer man det mönstret så blir nästa uppgift att räkna ut vilken siffra som ska ersätta frågetecknet.

Rätt svar är: 8.

Dela nu för att utmana dina vänner!