Blir du arg och äcklad när folk smaskar? Då har du troligen en diagnos

Får du panik när du hör någon bredvid dig smaska i lunchrummet?

Eller blir du helt rasande när personen bredvid dig på tåget andas tungt? Då kan du mycket väl ha diagnosen misofoni, skriver BBC.

Diagnosen misofoni betyder ”hat av ljud” och innebär att den som har misofoni känner olika obehagskänslor vid vissa ljus.

Kan inte styra känslorna

Det kan vara många olika oljud. Till exempel att någon tuggar på ett knäckebröd eller att någon har en visslande ton i sitt tal som kan framkalla känslor av irritation, ångest eller till och med panik hos en person med misofoni.

För personer med misofoni, som också kallas Selective Sound Sensitivity (selektiv ljudkänslighet) så frisätts adrenalin när man hör ett triggande ljud och adrenalinet kan ge spänningar i muskler, skakighet och snabba andning som är väldigt besvärande för någon med misofoni.

Det är väldigt svårt att få stopp på obehagskänslorna och kan i vissa extrema fall leda till att man undviker sociala sammanhang där triggande ljud kan förekomma.

Bildkälla: Pixabay

Så vanligt är misofoni

Enligt BBC, som hänvisar till en studie, kan så många som 20 procent av vår befolkning lida av misofoni. Var beror då misofoni på?

Människor med misofoni har en del av hjärnan som sammankopplar våra sinnen med våra känslor överaktiv, vilket gör det lätt att triggas av irriterande ljud.

Det är inte helt fastställt hur man kan bota misofoni, men kognitiv beteendeterapi har visat sig framgångsrik i vissa fall.

Känner du någon som stör sig på andras ljud hela tiden?

Tryck då på DELA-knappen så att de också får läsa detta!