Blir du galen när folk smaskar? Då kan du mycket väl vara ett geni, enligt forskare

Har du svårt att hålla en tanke i huvudet när bordsgrannen sitter och smaskar i sig en banan? Eller tappar du tråden i ett samtal så fort någon börjar prassla med omslagspapperet till en godisbit?
Då kan faktiskt ett grattis vara på sin plats, du kan nämligen vara ett geni, enligt en studie som
Daily Mail rapporterat om.

Det har konstaterats att ungefär 20 procent av jordens befolkning lider av misofoni. Misofoni betyder ”hat av ljud” och innebär att man upplever ett enormt obehag av vissa ljud, eller till och med förväntan av att ett ljud ska uppstå. Det handlar om kroppsljud, till exempel någon som andas tungt, smaskande eller snörvlande. Dessa ljud kan skapa ångest, irritation och panikkänslor hos någon med misofoni. Men det kan också innebära att man är ett geni.

Är mer kreativa problemlösare

Enligt en studie vid Northwestern University i Illinois så fann forskare en länk mellan misofoni och hög kreativitet.
I studien testade man 100 deltagares förmåga att hitta kreativa och originella lösningar på olika problem samtidigt som deltagarna fick höra diverse oljud under tiden.
Resultaten, som publicerats på Science Direct, visade att de som hade svårast att stänga ute oljuden också var de som kom på de mest kreativa och ovanliga lösningarna på problemen.

Gäller att vara i rätt miljö

För att få utlopp för sin kreativitet måste dock miljön vara fri från oljud.
– Om personer med misofoni lyckas rikta sin uppmärksamhet åt rätt håll kan det verkligen berika deras liv, säger Darya Zabelina, psykologistudent som deltog i studien.

Bildkälla: Wikimedia commons

Känner du någon som stör sig på andras ljud hela tiden? Tryck då på DELA-knappen så att de också får läsa detta – de kan ju vara genier!