Dags att bunkra upp: Svensk öl kan snart bli dubbelt så dyr – på grund av klimatet

Att njuta av en iskall öl under en varm sommardag är svårslaget.

Speciellt när ölen är sådär rysligt kall att den nästan gör lite ont att hålla i och kondensen utanpå flaskan får etiketten att lossna, då vet man att det är sommar.

Att köpa öl i Sverige är dock allt annat än billigt – och det kan bli ännu dyrare, enligt NBC.

Sommar. Sena kvällar i solen där grilldoften ligger tung över grannskapet och man får njuta av en iskall öl i goda vänners lag. Finns det något bättre? Många svenskar skulle svara nej på den frågan. Men det kan bli ett dyrt nöje att ta sig en bira.

Klimatförändringar höjer priset

Det hela beror på de klimatförändringar som just nu sker.

Klimatförändringarna påverkar skördarna av korn, som används vid öltillverkning, vilket i sin tur driver upp priset på korn.

Man räknar till exempel med att en halvliter öl på Irland kommer att bli dubbelt så dyr, från cirka 22 kronor till att kosta ungefär 44 kronor.

Kan bli dubbelt så dyr.

”Sämre skörd i hela Europa”

På krogen kostar en öl idag cirka 61 kronor i snitt, skulle priset dubblas så kommer den alltså att kosta över 120 kronor.

– Det är många faktorer som påverkar ölpriset, så helt säker kan man inte vara. Däremot vet vi att vi på grund av torkan har vi fått en sämre skörd i hela Europa, och att priset på maltkornet stigit kraftigt. Så råvarukostnaderna för att producera öl kommer stiga, säger Mikael Jeppsson, chef för spannmålsenheten på Lantmännen, till Nyheter24.

Bildkälla: Wikipedia

Det är väl bara att börja bunkra upp då!

Tryck nu på DELA-knappen så dina vänner får den här viktiga informationen!