Djurrättsaktivist vill förbjuda ordet husdjur: ”Det är nedsättande”

Språk är som bekant i ständig förändring och varje år uppdateras våra ordlistor med nya ord. Vissa nya ord fyller en funktion medan vissa nya ord får en att fundera på hur det faktiskt är ställt med de som godkänner nya ord.

I Storbritannien har det nu blossat upp en het debatt kring ordet pet som betyder husdjur eller sällskapsdjur på svenska. Djurrättsorganisationen PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) vill nu ta bort ordet pet för att det är nedsättande mot djuren, skriver New York Post.

Det var i tv-programmet Good morning Britain, den engelska motsvarigheten till Nyhetsmorgon, som debatten uppstod. Programmet gästades då av Jennifer White, pressansvarig för PETA.

”Använda ett bättre ord”

I programmet förklarade Jennifer White att man hos PETA anser ordet husdjur vara nedsättande mot djuren och att det går att jämföra med hur man behandlade kvinnor förr i tiden.

– Vi hatar inte ordet husdjur, men vi uppmuntrar människor till att använda ett bättre ord, sade Jennifer White från PETA.

Istället

Svårt att förklara sig

Organisationens namn PETA står för People for the Ethical Treatment of Animals och i förkortad form kan det ses som en blinkning till just ordet pet.

Programledaren för Good Morning Britain, Piers Morgan, frågade då vad de skulle döpa om sin organisation till.

Jennifer White hävdade då att det enbart rörde sig om en förkortning av organisationens namn och inte alls hade med ordet pet att göra.

Se den heta debatten i klippet här nedanför!

Självklart ska man vara snäll mot alla djur, men att inte få kalla dem för husdjur känns lite väl överilat va? Tryck nu på DELA-knappen så att dina vänner också får se detta!