Efter alla inbrott: Grannens stenhårda hälsning får tjuvarna i Kungsbacka att fly i skräck

I semestertider, som nu, är det vanligt förekommande att inbrottstjuvar slår till och länsar hus på värdesaker. De har många gånger knep för att ta reda på om ”kusten är klar”, så att de sedan kan bryta sig in på ett riskfritt och ostört sätt.

Det gick dock inte som planerat för bovarna som skulle slå till mot ett bostadsområde i Frillesås utanför den halländska staden Kungsbacka. Alen Stefanac och hans granne hade nämligen en helt briljant kontring på lager – som skulle få tjuvarna att fly i skräck.

Det var Expressen som förra året rapporterade om händelsen. När Alen och hans familj var på husvagnssemester under sommaren så nåddes han plötsligt av ett larm om att någon rörde sig inne på hans tomt.

Den här klyftige mannen hade sedan tidigare installerat övervakningskameror och rörelsesensorer för att skydda sig mot bovar – och området hade tidigare varit utsatt för en rad inbrott just när familjer varit bortresta.

Bild: Expressen/Alen Stefanac

Alen ringde omgående upp sin granne och bad honom att ta en titt på huset, men då avslöjade kompisen att han redan iscensatt en genial, tillika slug, plan.

Skrev klockren lapp

Grannen hade nämligen hittat ett mynt på trappen upp till Alens ytterdörr någon dag tidigare – och det är ett välkänt knep bland inbrottstjuvar för att kontrollera om familjen är hemma eller bortrest. Om myntet ligger kvar efter någon dag så är troligen huset tomt.

I stället för att plocka upp pengen så valde dock grannen att skicka en stenhård passning till tjuvarna, som skulle få sig en rejäl överraskning när de återvände för att kontrollera om det var fritt fram.

Bild: Expressen/Alen Stefanac

”Akta ryggen”, skrev grannen på engelska på en lapp och lämnade både myntet och några tomma hylsor från sin älgstudsare, vilket är det som ”.308” betyder.

Givetvis hade grannen inte tänkt skjuta någon, men det var garanterat tillräckligt för att de här tjuvarna skulle tänka sig för både en och två gånger innan de försökte ge sig på någon i det här området igen.

Man får hjälpas åt

När Alen hörde vad hans smarte granne gjort så la han upp en text om knepet på Facebook – och det fick enorm spridning eftersom tusentals människor både delade och gillade inlägget. Jag var själv en av de som gjorde det i och med att jag dels tyckte det hela var briljant, dels för att jag fick mig ett gott skratt av grannens vassa hälsning till bovarna.

Ingen förtjänar att komma hem till ett länsat hus efter semestern. Därför är det oerhört viktigt att grannar hjälps åt med att hålla ett vakande öga på omgivningen.

Var nu med och DELA den här artikeln om du tycker att Alens granne gjorde rätt!