Endast 1 av 5 vuxna får rätt på första försöket: Klarar du luriga mattegåtan?

Något av det roligaste jag var är att sitta med knep och knåp, gåtor och kluringar. Ni vet sådant där som verkligen får hjärnan att gå på högvarv. Det är ett bra sätt för att hålla sig pigg och att vara alert under dygnets vakna timmar.

Det här matteproblemet (nedan) plockas ibland fram tidigt under grundskolan – men majoriteten av vuxna svarar faktiskt fel.

Min mormor och morfar sitter dagligen och löser kluringar tillsammans i soffan. Minst en timme varje dag går åt till vad de kallar ”hjärngympa”. De säger att det håller dem pigga – och det är en jäkla fart i dem, så det stämmer säkert.

Jag kan själv känna att ens geniknölar mår bra av lite motion för hjärnan. Det är inte direkt som att man är på sin intellektuella topp efter en heldag i soffan med halvkassa serier. Nej, det är nog när man hållit igång och fått tänka efter som ens hjärnceller fungerar bäst.

1 av 5 har rätt

Den här mattekluringen (nedan) används redan i grundskolan och bygger på vanlig, enkel addition.

Trots det så är det tydligen bara 1 av 5 som svarar rätt på första försöket. Sådant här kan verkligen förbrylla mig, men det måste vara något genialiskt bakom mattegåtans uppbyggnad eller utformning som gör den så svårlöst.

Vad får du svaret till? Tänk nu noggrant, för lösningen kommer direkt nedanför!

”Du har talet 0. Lägg till 1 000. Lägg till 40. Lägg till 1 000 och lägg till 30. Lägg till 1 000 igen. Lägg sedan till 20. Lägg till 1 000. Lägg nu till 10. Vad är svaret nu?”

Tydligen får de allra flesta fram svaret 5 000. Men det är fel!

Rätt svar är i stället 4 100. Nu när du vet lösningen kanske det blir enklare?

Snåla inte nu, tryck på DELA-knappen och bjud dina vänner på hjärngympa i dag!