Experten: Så vet du om någon ljuger för dig – här är kroppsspråket som avslöjar lögnare

Redan som liten får man lära sig att det är fult att ljuga och att man alltid ska tala sanning, oavsett om sanningen kan svida lite emellanåt. Men trots det händer det då och då att folk drar till med en lögn eller två.

Det finns vissa små, undermedvetna tecken vi människor ger ifrån oss när vi ljuger. Dessa gester kan man hålla lite extra utkik efter om man vill veta om någon talar sanning eller ljuger för en.

Här nedan listar en expert de vanligaste tecknen på att någon ljuger.

Det är The Mirror som talat med Mike Carter, som är expert på kroppsspråk, om hur man enklast avslöjar en lögnare.

Här nedanför kommer de bästa ledtrådarna som enligt Mike Carter indikerar att någon ljuger för dig.

Håll koll på ögonen

Vartåt tittar personen du talar med? Om personens ögon blickar åt sitt högra håll så är det ett tecken på att de ljuger.

– Det innebär att det de säger kommer från deras fantasi istället för från deras minne, säger Mike Carter till The Mirror.

Blinkar personen ovanligt mycket så är även det ett tecken på att någon inte berättar sanningen fullt ut, detsamma gäller om personen bryter ögonkontakten under samtalet.

Andetag och tal också avslöjande

Utöver själva ögonen så har lögnare som vana att slicka sig mycket om läpparna och ta djupa andetag innan de börjar prata, vilket sannolikt beror på nervositet över vetskapen om att det de ska säga inte är sant.

Att utelämna detaljer från händelser, upprepa frågor man precis fått och knutna nävar är tre andra undermedvetna tecken som lögnare ofta ger ifrån sig.

Bildkälla: Shutterstock

Vana lögnare kan lägga händerna bakom ryggen för att de vet om att deras händer kan avslöja lögner.

– Människor kommunicerar icke-verbalt mycket och att lära sig tyda kroppsspråk kan ge oss en fördel kring vad människor faktiskt säger till oss, säger Thibault Richard-Folian, chef på företaget som anlitade experten Mike Carter.

Kände du till det här? Tryck nu på DELA-knappen så att dina vänner också får se det här idag!