Experten slår fast: Så förvarar du ketchupen på rätt sätt

Jag har aldrig tidigare riktigt tänkt på det, men när ämnet väl kom på tal så slog det mig att var man förvarar sin ketchup är lite som hur man uttalar ordet ”kex”.

Det delar Sverige, helt enkelt – och efter en snabb koll bland mina bekanta så fick jag olika svar angående just ketchup.

Somliga sa att de alltid har den i kylen, andra menade att den förvaras i skafferiet tills den öppnats – och sedan ställs in i kallare grader. En del hävdade dock att den alltid ska stå i rumstemperatur.

Nu är det dags att reda ut vad som egentligen är rätt.

Flickr

Var man förvarar sin ketchup har blivit en snackis på nätet den senaste tiden, rapporterar The Mirror.

Det har blossat upp som ett så pass aktuellt ämne att experter börjat uttala sig i frågan. Företaget ”Which?” har dessutom sammanställt svar från vanliga privatpersoner som gett sin åsikt i frågan.

Slår rekommendation på flaskan

Var ska man egentligen ställa det populära mattillbehöret?

Tillverkaren Heinz – som ger sitt ställningstagande på baksidan av sina flaskor – menar att man bör förvara ketchupen i rumstemperatur tills den öppnats. Sedan ska den in i kylen och då håller den i cirka åtta veckor.

Flickr

Kostrådgivaren och dietisten Sarah Schenker – som får medhåll av andra experter – menar dock, i undersökningen, att ketchup bara tar upp onödig plats i kylen.

”Det finns ingen anledning att förvara ketchupen där. Varan innehåller både vinäger och tomat som är naturligt sura – och som bevarar produkten väl i rumstempererad miljö”, säger hon.

”Finns ingen bra anledning”

”En del har sin ketchup i kylen för att de gillar när den är kall, men annars finns det ingen bra anledning till att förvara den där”, menar Sarah Schenker.

Pixnio

En del andra mattillbehör, som majonnäs, menar experterna dock bör ställas in i kylen efter att man brutit förpackningen.

Så nu är det alltså fastslaget – men det beror lite på vem man litar på.

Ketchuptillverkaren Heinz förespråkar kylen (i alla fall efter öppning) medan dietisten Sarah Schenker och hennes expertkollegor menar att ketchupen kan hållas rumstempererad hela tiden.

Hur förvarar du din ketchup? Ge oss din åsikt i kommentarsfältet på Facebook, eller dela vidare den här viktiga nyheten till dina vänner!