Endast 1 av 5 löser gåtan direkt: Kan du lista ut vad den femte systern gör?

Olika gåtor och kluringar kan verkligen vara ett bra och roligt sätt för att gnugga sina geniknölar en liten stund. Alla behöver vi ju lite annan form av stimulans för hjärnan än att bara glo rakt in i en skärm eller att prata om problem med kollegor.

Att i stället ge sig på lite problemlösning bjuder på välbehövlig variation i vardagen – och i en tid där teknik gör det mesta för oss tror jag definitivt att vi är i större behov än någonsin tidigare av precis sådant här.

Nästan varje gång jag kommer hem till min farmor och farfar sitter de med korsord, sudoku eller något annat knep och knåp i vardagsrummet. De menar att det där håller dem piggare – och så är det säkert.

Att hålla igång sin hjärna med sådant är nog verkligen nyttigt – egentligen oavsett ålder.

Det händer titt som tätt att jag kommer på mig själv med att bli riktigt seg av att bara glo in i en skärm med en film eller serie. Att i stället sätta sig med något som tvingar en att tänka efter och fundera kan verkligen få en upp på banan igen. Att vakna till, helt enkelt.

20 procent klarar det

Den här kluringen (nedan) hittade jag på nätet tidigare i dag. Tydligen är det bara 1 av 5 som sätter svaret direkt. Jag tycker det låter lite knepigt att bara 20% klarar den, för så himla svår är den inte – men det är absolut så att man måste tänka efter en liten stund.

Samtidigt brukar det ju vara lite så med den här typen av ”problem” att antingen så klarar man det direkt, eller så får man sitta både länge och väl. Då kanske man, till och med, inte löser det alls.

Nåväl – här är gåtan:

Alla 5 systrar är helt upptagna. Jonna lagar mat, Carina spelar schack, Maria tvättar och Anna läser en bok. Vad gör den femte systern?

Har du redan listat ut svaret kan man ju nästan konstatera att du är ett geni. Du tillhör då i alla fall de 20% som sätter svaret direkt på den här gåtan. Om du inte kommit fram till lösningen så redovisas den här nedanför.

Svaret är att den femte systern spelar schack. Carina behöver ju givetvis någon att spela med! Vissa menar att man också kan svara att den femte systern skriver lappen, men i det här fallet var det ju jag som gjorde det! Därför får att den femte systern spelar schack nog gälla som det korrekta svaret!

Snåla inte nu, tryck på dela-knappen om du hade rätt, eller om du vill skicka en rolig utmaning vidare till dina vänner!