Finland har ett ord för att bli full ensam hemma i kalsonger, lär dig säga det på under 10 sekunder

Finland har ett ord för att bli full ensam hemma i kalsonger, lär dig säga det på under 10 sekunder

Det finns en tydlig hatkärlek mellan Sverige och Finland. Vi tycker om att skicka små pikar till varandra och rivaliteten länderna emellan har funnit länge.

Men i dag firar vi att grannarna i öst varit självständiga i exakt 100 år. Under det här seklet har man fått fram många bra saker – men ingen prestation är större än att komma på ordet ”kalsarikännit”. Dess betydelse får nu tusentals att skratta på nätet.

Från 1200-talet fram till Finska krigets slut 1809 omfattade Sverige även det område som i dag är självständiga Finland. Man brukar benämna epoken som Sverige-Finland, bland annat i skolans historieundervisning.

Men i dag firar vi att grannarna i öst har varit helt självständiga i exakt 100 år. Det blev man efter oktoberrevolutionen i Ryssland den 6 december 1917. Under det senaste seklet har det givetvis hänt en hel del hos finländarna – både positiva och negativa grejer.

Men om vi ser till prestationer i landet sedan dess att man blev självständiga så måste jag tillstå att det är en sak som sticker ut. Det är uppfinnandet av ordet ” kalsarikännit”.

Mer komplicerat i Sverige

Termen har funnits i finländarnas vokabulär under en längre tid nu och har blivit omskrivet i medier världen över. Ordet ska användas när man har en öppen flaska sprit hemma, när du har haft en halvkass vecka och när dina vänner är upptagna.

The Finland Promotion Board

Det betyder helt enkelt att du ska ta några glas alkohol hemma, helt själv, i dina underkläder – utan att ha någon intention att gå ut. Det är med andra ord oerhört specifikt. Jag tror knappast att ”kalsarikännit” kommit till om det inte var en återkommande aktivitet eller tradition i landet.

I Sverige hade en sådan här sak behövt förklaras. Inte bara genom att man nästan fått stapla ett antal meningar på varandra, utan det känns dessutom som något man hade behövt ursäkta.

I Finland bara de kör på och att dricka sprit, själv, i underkläder, utan att ha planer på att gå ut. Klart som tusan att det ska ha ett eget ord.

Frågan är om man inte ska kalsarikännit i helgen?!

I klippet nedan kan du lyssna på hur det uttalas av äkta finländare!

[arve url=”https://www.youtube.com/embed/PdVr-tQP_N8″ /]

Se nu till att hylla Finland och gratta dem på deras självständighetsdag genom att trycka på dela-knappen!