Forskare: Att passa barnbarnen ökar livslängden

Det finns ett skämtsamt gammalt talesätt som lyder ”barnbarn är belöningen för att man inte tagit livet av sina egna ungar.”

Det är naturligtvis ett skämt drivet till sin spets och bör således tas med en klackspark, men talesättet stämmer på så vis att barnbarn är en belöning. Det finns få saker som är så givande och roliga som att umgås med sina barnbarn.

Nu finns dessutom ytterligare en anledning att få tillbringa mer tid med sina gullepluttar till barnbarn – det förlänger nämligen livet!

Enligt en rapport, som publicerats i Evolution and Human Behavior som tagit del av information från Berlin Aging Study, så kan barnpassning öka livslängden för de som passar de små liven.

Löpte mindre risk att avlida

Studien genomfördes på 500 personer som alla passerat 70 år. Det forskarna kunde se var att de deltagare som regelbundet fick ta hand som småbarn löpte mindre risk att avlida än de som inte umgicks med barnbarn.

Med andra ord så kan det vara en god idé att schemalägga lite barnpassning framöver.

Bildkälla: Flickr

Viktigt att poängtera är dock att detta gällde personer som inte har primär vårdnad av barnet – studien omfattade bara personer som satt barnvakt då och då.

Minskar generell stressnivå

– Det finns en koppling mellan att ta hand om någon på det här viset och att minska sin generella stressnivå, säger doktor Ronan Factora på världsberömda Cleveland Clinic, enligt sajten Shareably.

Bildkälla: Flickr

Ronan Factora betonar också att faktorer som övrigt socialiserande, exempelvis med vänner, samt att hålla sig fysiskt aktiv är om möjligt ännu viktigare för att uppnå ett långt och lyckligt liv när man blir äldre.

När man inte längre arbetar så är det fortfarande viktigt att få ansvara över saker samt att känna sig behövd väldigt viktigt, eftersom det inte sker på arbetstid längre.

Där kommer barnpassningen in i bilden, och fyller dessa behov perfekt.

Bildkälla: Pxhere

Visst var väl det här härligt att få veta? Tryck på dela-knappen om du håller med, så att fler mor- och farföräldrar där ute få ta del av den här viktiga informationen!