Forskarna avslöjar: Människan blir betydligt smartare med åren

Forskarna avslöjar: Människan blir betydligt smartare med åren

Ordspråket säger att man inte kan lära gamla hundar att sitta – och det finns en generell uppfattning om att det är runt 20-årsåldern som människan är som mest rapp i hjärnan.

Men stämmer det här verkligen, eller är det något vi mest hört och accepterat?

Det bör ju finnas en viss logik i att ju äldre man blir, desto mer erfarenhet och intelligens borde man bygga upp. För en tid sedan kom dessutom revolutionerande forskning som stöder just det sista påståendet.

När man börjar närma sig ålderns höst så är det lätt att bli lite gaggig, som man säger. En del behöver hjälp med att uträtta sådant som var en barnlek i tidiga år – och man har kanske inte alltid så lätt att hänga med i vissa resonemang eller diskussioner.

Men betyder det att man blivit mindre intelligent? Svaret är nej, enligt forskning från danska Aarhus University. Det är psykologen Lars Larsen som ligger bakom en studie som dessutom publicerats i The Academic Journal of Intelligence.

Flickr

Enligt forskningen finns det en lite slarvig uppfattning om att ens hjärnkapacitet är på sin topp mellan 18 och 26 års ålder, men efter att Larsen studerat hela 4 300 personer har han snarare kunnat konstatera att hjärnan blir allt kraftfullare med åren.

Studien gick till som så att man testade de utvalda personernas matematiska och retoriska skicklighet – som enligt rapporten från 2009 är områden som säger mycket om intelligensen – med hela 20 års mellanrum.

Övervinner förlust av hjärnceller

Först när personerna – alla amerikaner som tillhört militären – var 20 år, sedan när de var 40.

Vad man kom fram till var en tydlig bild som gjorde gällande att den matematiska och logiska skickligheten mer eller mindre var densamma, men de retoriska färdigheterna hade tydligt utvecklats åt det positiva hållet.

Aarhus University. Bild: Wikimedia Commons

Enligt Larsen är förändringarna så pass tydliga att de övervinner den naturliga förlusten av hjärnceller som ökar med åren.

– Framför allt människors verbala skicklighet tenderar öka med åldern, säger forskaren och psykologen enligt Daily Mail.

PxHere

Ordspråket som säger att man inte kan lära gamla hundar att sitta – det kan vi nog ta och kasta i papperskorgen. Redan innan den här rapporten tyckte jag det kändes viktigt att vi alltid respekterar de äldre i vårt samhälle – men nu känns det ännu mer självklart!

Se nu till att DELA den här viktiga informationen!