Forskarnas slutsats: Att passa barnbarnen ökar livslängden

Barnbarn är belöningen för att man inte tagit livet av sina egna ungar”, lyder ett skämtsamt visdomsord. Det är givetvis dragit till sin absoluta spets och ska tas med en klackspark, men det som vi flesta nog kan enas om är att det är helt underbart att bli mor- eller farförälder.

Jag minns första gången min dotter sa att hon och hennes man väntade barn. Det blev en enda spänd väntan på när den lille plutten skulle komma till världen – och när det väl var dags så var det nästan som att man själv skulle få tillökning.

Att man älskar sina barnbarn är för mig lika självklart som att man gör vad som helst för sina egna ungar. Det är dessutom roligt att få vara en del av småbarns vardag även på ålderns höst – och så länge jag är pigg nog att hänga med i deras tempo, så tänker jag alltid insistera på att få sitta barnvakt så fort läget dyker upp.

Nu kommer dessutom oerhört glädjande forskning för alla mor- och farföräldrar där ute som med jämna mellanrum sitter barnvakt. Det leder nämligen till att man lever längre, enligt en rapport ur Evolution and Human Behavior som tagit del av information från Berlin Aging Study.

Barnvaktande kan öka livslängden

Undersökningen genomfördes på 500 personer som passerat 70 år. Man kunde då konstatera att de som på rutinmässig basis tog hand om ett litet barn löper en mindre risk att avlida. Med andra ord kan barnvaktande alltså öka på livslängden.

Peak Venues/Flickr

Det ska dock nämnas att man inte inkluderade personer som står för den primära vårdnaden av barnet – utan det handlade uteslutande om människor som hade möjligheten att med jämna mellanrum agera barnvakt.

– Det finns en koppling mellan att ta hand om någon på det här viset och att minska sin generella stressnivå, säger doktor Ronan Factora på världsberömda Cleveland Clinic, enligt sajten Shareably.

Tim Morgan/Flickr

Han betonar också att faktorer som övrigt socialiserande, exempelvis med vänner, samt att hålla sig fysiskt aktiv är om möjligt ännu viktigare för att uppnå ett långt och lyckligt liv när man blir äldre.

Lycklig i hela kroppen

Även om man kanske inte arbetar längre så är ansvarstagande och att känna sig behövd fortfarande generellt sådant som får oss att må bra, betonar Ronan Factora. Att sitta barnvakt är ett lysande sätt att upprätthålla de känslorna på.

PxHere

Inte för att jag blev alltför förvånad av den här nyheten! Jag blir alltid lycklig i hela kroppen och känner mig extra levande när jag får träffa mina barnbarn. Jag tror dessutom att många av er kan känna igen er i den beskrivningen!

Men visst var det här ändå härligt att få veta? Tryck på dela-knappen om du håller med, så att fler mor- och farföräldrar där ute få ta del av den här viktiga informationen!