Forskarnas slutsats: Det andrafödda barnet är familjens ”monster”

Hur familjer är sammansatta varierar väldigt mycket från familj till familj. Oftast är ju någon av föräldrarna den ansvarsfulla, medan någon annan är den röriga, någon är den snälla – och någon som är ett riktigt busfrö!

Busfröet i familjen var nog riktigt jobbigt som barn och krävde enormt mycket uppmärksamhet. När uppmärksamhet inte gavs så busades det runt hejvilt med både syskon och föräldrar.

 

Hur ens barn blir vet man såklart aldrig på förhand, men om man skaffar fler barn är det inte helt ovanligt att ett av barnen är lugnt och sansat medan det andra är lite mer krävande och testar föräldrarnas temperament i större utsträckning.

Andrafödda barnet är värst

Nu finns en studie som visar att det oftast är det andrafödda barnet som är familjens lilla ”monster”.

Studien är utförd vid Massachusets Institute of Technology, MIT, och resultaten visade att det andrafödda barnet oftast uppvisade beteende som att testa föräldrarnas, och sina syskons, gränser.

Starkare band till föräldrarna

Forskarna kom fram till att det förstfödda barnet ofta har ett starkare band till föräldrarna. Dels för att det är föräldrarnas första barn och dels för att det äldre barnet har haft mer tid att tillbringa med föräldrarna.

Det andrafödda barnet känner sig därför i behov av uppmärksamhet och kan ställa till en hel del bus för att få det.

Bildkälla: Shutterstock

Den här typen av studier ska man såklart alltid ta med en stor nypa salt, men visst förklarar det en del!

Tryck nu på DELA-knappen så att dina syskon också får se detta!