Forskarnas slutsats: Köttätare löper mindre risk för stroke än veganer

Forskarnas slutsats: Köttätare löper mindre risk för stroke än veganer

Att få unna sig en riktigt fin köttbit, oavsett om man är hemma eller på restaurang, är riktig lyx. Eller om somrarna när man får slänga korvar eller en fin stek på grillen – det är minsann något alldeles extra.

Dock blir det allt vanligare att äta veganskt idag, vilket innebär att man skippar alla produkter som kommer från djur. Det ska vara hälsosammare för både kropp och miljö att skippa köttet, sägs det.

Men nu finns en studie som visar att veganer har högre risk för stroke än köttätare, skriver BBC.

Studien är publicerad i British Medical Journal och omfattade 48 000 personer där man iakttog deltagarnas kostvanor, livsstilar samt hur sjukdomsbenägna deltagarna visade sig vara under tiden.

Veganer löper större risk för stroke

Resultatet visade att veganer och vegetarianer löpte större 20 procent större risk att drabbas av en stroke jämfört med de som åt kött.

Veganer och vegetarianer löpte å andra sidan 22 procent lägre risk att drabbas av hjärtsjukdomar, enligt studien.

Forskarna hittade tio färre fall av hjärtsjukdomar men tre fler fall av stroke per 1 000 deltagare som var vegan eller vegetarian i studien.

Rekommenderar varierad kost

Enligt dietister så kan det bero på att veganer och vegetarianer får i sig för lite vitamin B12, som finns i kött, men uppger samtidigt att man behöver forska mer på området.

Även om det kan vara bra att dra ned på köttätandet, hur gott det än må vara, så bör man kanske inte stryka det helt ur sin kost.

– Det alla bör ta med sig är att man bör planera sin kost väl och äta väldigt varierat, säger Dr Frankie Phillips, från British Dietic Association till BBC.

Bildkälla: Shutterstock

Att bara äta kött kanske låter gott, men är nog ingen bra idé. Men kanske är en ren grönsaksdiet inte heller så bra.

Tryck nu på DELA-knappen så att dina vänner får se detta!