Forskarnas slutsats: Kvinnor behöver åka på semester med sina vänner oftare – gör underverk för hälsan

Även om man är hur nöjd som helst med sig själv och sitt liv så känner nog de flesta av oss igen känslan av att man ibland behöver komma iväg lite. Få ett avbrott i vardagen.

Ibland behöver man helt enkelt lite fritid för att släppa alla måsten och ladda batterierna. Nu finns det till och med forskning som visar att en helg på annan ort med bästa väninnorna är bra för hälsan, skriver Shareably.

Hur mycket man än älskar sin familj så är det viktigt att ha ett socialt liv även utanför hemmet. Det är roligt och ger dessutom en chans att få prata med människor som inte ser livet exakt som ens familjemedlemmar. Faktum är att det, enligt Harvards Women health blog, är lika viktigt att ha ett socialt liv som det är att sova gott, äta bra och undvika rökning.

Gör att man lever längre

En studie vid Harvard har nu visat att personer med ett rikt socialt liv, det vill säga många nära relationer med vänner, känner sig lyckligare. I hälsoundersökningar så har samma personer färre problem – de lever till och med längre.

Att sakna nära band till andra människor ökar nivåerna av negativ stress och kan leda till sjukdomar.

”Investera i relationer”

I studien såg man att nivåerna av oxytocin i kroppen stiger när vi umgås med våra vänner och väninnor. Oxytocin är ett ämne som minskar negativa känslor så som oro, stress och ångest i kroppen.

Ju högre nivåer av oxytocin i kroppen vi har, desto mer generösa, vänskapliga och glada blir vi. Därför är socialt umgänge positivt i dubbel bemärkelse.

Att ha nära vänner gör underverk för oss människor, så investera tid i de relationer som gör dig lycklig, säger psykologen William Chpopik till Shareably.

Bildkälla: Flickr

Semester med väninnorna

Åker man på semester med familjen så blir det mycket ansvar och måsten trots att det är semester, därför rekommenderar Dr. Mehmet Oz att resa med sina vänninor istället.

Enligt tidningen Forbes så är kvinnor som reser tillsammans med sina väninnor mer avslappnade, piggare och har lyckligare kärleksrelationer.

Resultaten i studier har visat att även män som umgås och reser med sina killkompisar mår bättre överlag, men skillnaden var högre hos kvinnor.

Bildkälla: Pixabay

Så även om det kan verka svårt att komma iväg så kan det vara viktigt för hela familjen att åka på den där efterlängtade weekend-resan med dina närmaste väninnor!

Tryck nu på dela-knappen så att fler får den här viktiga informationen!