Forskarnas slutsats: Män är sämre bilförare än kvinnor

När det kommer till bilkörning så finns en uppfattning om att män och kvinnor kör väldigt olika. Självklart varierar det en del från person till person, men faktum är att det finns en del biologiska skillnader som gör att kvinnor är mer lämpade för bilkörning, enligt en studie.

Män är dock bättre på kartläsning, enligt samma studie. Det skriver sajten Bright Side.

Att män och kvinnor är olika av naturen vet vi redan, men vilka av våra specifika egenskaper gör oss till bättre bilförare än det andra könet? Enligt en studie så är det bättre om kvinnor sitter bakom ratten – då kommer man fram oskadd.

Män bättre på kartläsning

Hur kommer det sig då att kvinnor är bättre bilförare än män?

Det hela har med vår biologi att göra och går tillbaka till den tid då mannen var ute och jagade medan kvinnan skyddade hemmet.

Mannens hjärna är bättre utvecklad för att se föremål och skapa oss en uppfattning om dem och dess omgivning. Män är därför bättre på att navigera sig och har lättare att förstå kartor. Män har också mer välutvecklade sinnen för rörelse, det vill säga bedömning av hastigheter och avstånd, vilket gör att de enligt studien är bättre på att fatta snabba beslut, parkera och läsa kartor.

Bildkälla: Pixabay

Kvinnliga förare kör säkrast

Vill man vara säker på att komma fram välbehållen så bör man låta en kvinna sätta sig bakom ratten.

Den kvinnliga hjärnan är väldigt bra på att upptäcka faror, vilket kan härledas tillbaka till den tid då kvinnan mestadels var hemma och försökte hålla barnen trygga. Kvinnor är snabba på att uppfatta förändringar i miljön, vilket gör att de kör lugnare än män och hellre låter fartdårar passera istället för att själva gasa på ännu mer.

Slutsatsen: Män kommer att komma fram till destinationen snabbare, men kommer att riskera krockar på vägen. Kvinnor kommer att ta lite längre tid på sig att komma fram, men då kan man vara säker på att komma fram hel.

Bildkälla: Shutterstock

Skönt att äntligen få det svart på vitt!

Tryck nu på DELA-knappen så att dina vänner får se det här!