Forskarnas teori: Därför kan svenskt snus skydda mot coronaviruset

Att röka och snusa är nästan aldrig något som rekommenderas. Dels är det väldigt dyrt i båda fallen, och det sliter dessutom på hälsan.

Rökningens negativa effekter är vi alla medvetna om, men även snus är skadligt för hälsan. Bland annat drabbas tandkött och mun, men nikotinet kan även vara skadligt för hjärtat.

Men nu ska en grupp svenska forskare undersöka om snus kan vara bra – för att skydda mot att insjukna i corona, skriver Dagens Nyheter.

För mer information om coronaviruset Covid -19, se Newsners sammanfattning här.

Det är efter en fransk forskningsrapport som visat tecken på att rökare löper lägre risk att drabbas allvarligt av Covid –19 som Sverige nu ska göra liknande forskning, men beträffande snus.

Nikotinet hindrar viruset

Teorin kring varför rökare inte drabbas lika hårt av Covid –19 tros vara att nikotinet i röken binder till samma receptor som Covid –19, vilket hindrar viruset från att ta sig in i cellerna och föröka sig.

Det innebär dock inte att man kan börja röka för att skydda sig mot coronaviruset, då rökning är oerhört skadligt på så många andra sätt.

Däremot kan snus kanske hjälpa till mot de värsta symtomen.

Bildkälla: Wikimedia Commons

”Unik möjlighet i Sverige”

Snus är mer utbrett i Sverige än på många andra håll i världen, vilket fått många blickar att riktas hitåt.

– Ja, vi har blivit kontaktade av franska kollegor som har undrat om vi ska göra något. Om det skulle visa sig att även snus ser ut att skydda mot allvarlig covid-19 så kan man ju dra slutsatsen att det har något med nikotin att göra. Sverige har en unik möjlighet eftersom vi är ensamma om att snusa i så stor utsträckning, säger Cecilia Magnusson, professor och verksamhetschef vid Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, till Dagens Nyheter.

Magnussons forskningsgrupp studerar just nu den information man har beträffande tobaksanvändning för att kunna se om det finns någon koppling till hur människor drabbat av Covid –19.

Nikotin som behandling

Studien kan vara klar om bara två månader, vilket kan leda till ett helt nytt sätt att behandla coronapatienter.

– Man skulle kunna tänka sig att nikotin kan användas som behandling vid covid-19. Man kan också tänka sig att människor som överväger att sluta snusa i nuläget kanske väljer att vänta med det tills efter pandemin, säger Cecilia Magnusson till Dagens Nyheter.

Bildkälla: Wikimedia Commons

Vad tycker du om det här?

Tryck nu på DELA-knappen så att dina vänner också får se det här!