Här är polisens klockrena skämt – för att få svenska bilister att följa livsviktiga lagen

Poliser tillhör en av de allra viktiga yrkesgrupperna vi har i det här landet.

Varje dag, dygnet runt, så skyddar de oss medborgare så att vi ska kunna leva i lugn och ro. De har med andra ord ett tufft jobb som verkligen förtjänar all respekt.

Det hindrar dock inte poliser från att ha kul på jobbet med jämna mellanrum – och det måste man nog låta dem ha. I alla fall när det är för ett väldigt gott syfte.

Sedan en tid tillbaka är det enligt lag förbjudet att använda din mobil, hållandes den i handen, samtidigt som du kör bil. Man får dock prata i telefon om man gör det via en högtalare eller handsfree.

Bild: Pixfuel

Det kan tyckas helt logiskt och självklart – att inte ha ögonen på vägen när man styr ett fordon kan vara livsfarligt. Trots det envisas många svenskar med att hålla på med sin telefon samtidigt som de kör bil.

Tejpar fast telefonen vid örat

I ett klockrent och skämtsamt försök att uppmana medborgarna att skärpa sig ute i trafiken så valde Trelleborg-polisen Alexander Lindblom att tejpa fast sin telefon vid örat ­– och bad sedan en kollega att ta en bild på den udda lösningen.

Har du mobilen i handen när du kör, kanske den i andra änden luren dig bättre hör. Detta är sedan 1 februari förbjudet…

Gepostet von Polisen Söderslätt am Freitag, 2. Februar 2018

Den publicerades sedan i ett uppmärksammat inlägg på Polisen Söderslätts Facebook-sida.

– Det är för att vi ska försöka få ut kunskapen om att man inte får köra bil och hålla telefonen i handen, har Alexander Lindblom sagt till Kvällsposten.

Klockren dikt – till slarviga bilister

Tillsammans med bilden lade polisen, som arbetar som yttre befäl, ut en liten dikt på ämnet.

”Har du mobilen i handen när du kör,
kanske den i andra änden luren dig bättre hör.
Detta är sedan 1 februari förbjudet och straffbart,
så visa nu att du är lite smart.
Koppla in din handsfree, så slipper du fattigare bli,
Straffet kan bli böter, om du inte detta sköter”.

Den härliga idén uppstod helt av en slump – efter att Alexander och hans kollega tilldelats en bil i vilken handsfree-funktionen strulat.

– Bilden är tagen när bilen står stilla, inne på polishusets gård – men det stämmer att jag har haft problem just med det fordonet. Då kan detta vara en alternativ lösning, säger Alexander.

Jag tycker att det här var en klockren idé från polisen – och man måste uppskatta att även de visar en gnutta humor emellanåt! Tryck nu på DELA-knappen för att hylla Sveriges poliser!