Här är Sveriges hetaste dialekt – enligt svenskarna själva

Sverige ses ofta som ett ganska litet land, men faktum är att Sverige till ytan är Europas femte största land. Den stora landytan innebär såklart även att våra dialekter skiljer sig väldigt mycket åt, och nästan varje stad har eller eller flera ord som är snudd på omöjligt att uppfatta om man inte kommer just därifrån. Något som ofta ger upphov till vilda diskussioner runt middagsbord är vilken dialekt som är Sveriges vackraste – men nu har vi svaret.

Här på Humorbibeln har vi under de senaste veckorna utfört en undersökning på vår hemsida som vi döpt till ”Den svenska humorrapporten.” I den har vi ställt 13 frågor om olika ämnen som våra läsare har fått svara på. Efter att ha samlat in över 1 000 svar har vi här valt att publicera ett urval av frågorna.

Värmlänningar kan skryta

Här på Humorbibeln ställde vi följande fråga till våra läsare: ”Vilken är Sveriges vackraste dialekt?” I skrivande stund har det kommit in 1 014 svar och om svenskarna själva får välja så är värmländskan den vackraste dialekten. Tydligen finns det något med ord som möe, töligt, feschli och knövvligt som vi andra svenskar tycker låter som ljuv musik i öronen, värmländska fick hela 21,7 procent av rösterna.

Stockholmare bör hålla tyst

På andra plats bakom värmländskan hittar vi norrländska med 16,7 procent och göteborgska med 13,1 procent.
Är det något svenskarna har svårt för är det stockholmska och småländska, som med sina fem och fyra procent av rösterna hamnar absolut sist på dialektlistan.
Vill man lära sig mer om svenskarnas favoritdialekt kan man göra det här, där vi listat 27 värmländska uttryck!

Vilken dialekt tycker du mest om? Tryck nu på DELA-knappen så att dina vänner också får se detta!