JUST NU: Extrem brist på spermadonatorer i Sverige – erbjuder 550 kronor per sats

Sverige, närmare bestämt Västra Götaland, lider för närvarande av akut brist på spermadonatorer, vilket har lett till att kötiderna till insemination nu är landets längsta, rapporter P4 Göteborg.
– Vi behöver få in fler donatorer, vi behöver fylla på spermabankerna, säger Ann Thurin Kjellberg, överläkare vid reproduktionsmedicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, till P4.

Sedan år 2016 är det i Sverige lagligt för ensamstående kvinnor att skaffa barn. Det har nu skapat problem, framför allt på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, där köerna nu är oerhört långa. Framför allt är det ensamstående kvinnor och lesbiska par som drabbas av spermabristen.

Söker nu fler donatorer

De långa köerna orsakas av flera olika faktorer.
– Vi behöver få in fler donatorer, vi behöver fylla på spermabankerna, vi behöver också ha pengar till alla de utredande moment som det är frågan om, både på donatorerna och mottagarna. Vi har absolut längst väntetider i hela Sverige, det har att göra med beslut om att vi ska erbjuda vården men man har inte ett oss en enda krona extra att göra det. säger Ann Thurin Kjellberg, till P4.

Så går spermadonation till

För att donera sperma måste man uppfylla vissa kriterier, som finns här nedanför.

Måste vara fri från ärftliga sjukdomar i släkten.

Måste vara psykiskt frisk.

Måste vara fri från allvarliga och smittsamma sjukdomar.

Måste vara fri från alla typer av missbruk.

Måste vara mellan 23 och 45 år gammal.

Innan man får donera måste man dessutom godkännas av en läkare och en psykolog.

Bildkälla: Shutterstock

550 kronor per sats

Hur går det då till när man donerar?

Själva donationstillfället sker på en av sjukhusets toaletter, där man helt sonika onanerar fram en sats som läggs i en behållare.

Som donator vet man inte vem som väljer ens sperma, och den som insemineras med den vet heller inte vem donatorn är. Däremot har ett eventuellt barn rätt att få reda på vem som är pappa, samt att man som donator kan få veta om ens sperma kommit till användning.

Man får dessutom ersättning för sin donation, närmare bestämt 550 kronor per sats.

Bildkälla: N365

Med andra ord kan man nu förena nytta med nöje! Tryck på DELA-knappen så att dina vänner också får chansen att göra en god gärning!