JUST NU: Systembolaget skänker bort enorma mängder starköl – har för kort datum

Trots att vi befinner oss i tidiga april så kan man känna att våren och sommaren är på ingång, även om det är en bit kvar till de där riktigt varma dagarna.

Men visst känner man att solen värmer lite mer nu och dagarna känns äntligen lite längre. Innan man vet ordet av så står man vid grillen och njuter av en iskall bira tillsammans med nära och kära.

Vill man ha ett rejält lager med just öl inför sommaren så kan man nu passa på – Systembolaget skänker nämligen bort enorma mängder öl med kort datum.

Systembolaget är det enda stället man kan köpa öl på i Sverige idag, vilket innebär att nästan alla svenskar över 20 år har någon slags relation till Systembolaget.

För kort datum

Systembolaget har inventerat sina 445 butiker landet över och sållat ut all öl de kan hitta som har kort datum.

Bildkälla: Shutterstock

Kort datum innebär i det här fallet öl som går ut innan den 31 juni.

– Främst rör det sig om svensk, ljus lageröl som vi ofta köper in stora partier av. Men vi har även ett gäng IPA, stout och suröl för finsmakarna, säger Egon Viking, öldirektör på Systembolaget, i ett fax till Humorbibeln.

”Bira är ju bira”

Idén att skänka bort öl med kort datum uppstod när Egon Viking och hans kollegor gjorde en snabbinventering av Systembolagets lagerhållning via datorn.

– Vi såg att vi ju har en herrans massa öl som riskerar att passera bäst före-datum om de inte blir uppdruckna inom kort. Vi i Sverige dricker ju mycket öl och min känsla är att konsumenterna inte bryr sig så mycket om att ölen har kort datum. Bira är ju trots allt bira, säger Egon Viking.

Bildkälla: Pexels

Enorma mängder öl

Exakt hur mycket öl det rör sig om är ännu inte klarlagt, men Egon Viking understryker att Systembolaget inte är som andra bolag.

– Ja, det rör ju sig om hundratusentals liter öl som vi skänker bort. Men vi är inte som andra företag, vi har ju inga vinstkrav på oss så det känns riktigt bra att kunna göra något för svenska folket.

Så får man tag i gratis-öl

Att skänka bort öl kan naturligtvis skapa problem med extrema köer och trängsel i butikerna.

Därför får man helt enkelt boka en tid då det passar att komma till det systembolag som ligger geografiskt närmast.

– Folk älskar ju bärs, klart det kommer komma folk till våra butiker. Det blir lapp på luckan, absolut. Men vi är väl förberedda och ser det som en kul grej, säger Egon Viking.

Bildkälla: Flickr

Tycker du att det här var en glädjande nyhet? Då tycker jag att du först och främst ska ta en titt i kalendern.

Kolla in vad det är för datum i dag. Just det, 1 april. Gick du på den här lätta?

Tryck nu på DELA-knappen för att se om du kan lura dina vänner på årets stora skämtdag!