JUST NU: Systembolaget skänker bort öl med kort datum – för att trösta svenskarna i karantän

I tider när coronaviruset snudd på lamslagit en hel värld så kan läget kännas väldigt dystert.

Många länder har nästan helt stängt ned och gator, butiker och kaféer gapar tomma när alla sitter i karantän.

Men tuffa tider innebär också att man får se mycket fint. Människor som hjälper andra, och visar sig från mänsklighetens allra bästa sida.

Allt från privatpersoner till företag och organisationer har bidragit på de sätt de kan – och nu drar även Systembolaget sitt strå till stacket.

För mer information om coronaviruset Covid -19, se Newsners sammanfattning här.

Systembolaget är det enda stället man kan köpa öl på i Sverige idag, vilket innebär att nästan alla svenskar över 20 år har någon slags relation till Systembolaget.

Så här i coronatider när man ser organisationer från alla håll göra sitt för att stötta svenskarna och göra tiden i karantän lite mer uthärdlig.

Skänker bort öl med kort datum

Systembolaget vill inte vara sämre. Därför har de nu inventerat sina 445 butiker landet över och sållat ut all öl de kan hitta som har kort datum.

Bildkälla: Shutterstock

Kort datum innebär i det här fallet öl som går ut innan den 31 juni.

– Främst rör det sig om svensk, ljus lageröl som vi ofta köper in stora partier av och som nu kan komma till användning i karantäntider. Men vi har även ett gäng IPA, stout och suröl för finsmakarna, säger Egon Viking, ölansvarig på Systembolaget.

”Folk måste få unna sig en kall”

Idén att skänka bort öl med kort datum uppstod när Egon Viking gjorde en snabbinventering av Systembolagets lagerhållning via datorn.

Samtidigt kom rapporter om att svenskar bör hålla sig hemma i den mån det går.

– Jag frågade mig själv vad jag själv helst skulle vilja ha med mig i en karantän. Först tänkte jag självklart på min familj, men sedan tänkte jag på att jag nog gärna hade haft ett redigt lager med öl hemma. Jag menar, bara för att man sitter hemma behöver man ju inte ha tråkigt. Folk måste få unna sig en kall då och då, säger Egon Viking.

Bildkälla: Pexels

Hundratusentals liter öl

Exakt hur mycket öl det rör sig om är ännu inte klarlagt, men Egon Viking understryker att Systembolaget inte är som andra bolag.

– Ja, det rör ju sig om hundratusentals liter öl som vi skänker bort. Men vi är inte som andra företag, vi har ju inga vinstkrav på oss så det känns riktigt bra att kunna göra något för svenskarna i denna tuffa tid.

Så går det till

Att skänka bort öl kan naturligtvis skapa problem med köer, något man gärna undviker i virustider.

Därför får man helt enkelt boka en tid då det passar att komma till sitt systembolag. Planen är att släppa in fem personer åt gången butiken.

– Folk älskar ju bärs, klart det kommer komma folk till våra butiker. Det blir lapp på luckan, absolut. Men det är väldigt viktigt att hålla avståndet och ha rena händer när man kommer in, säger Egon Viking.

Bildkälla: Flickr

Tycker du att det här var en glädjande nyhet? Då tycker jag att du först och främst ska ta en titt i kalendern.

Kolla in vad det är för datum i dag. Just det, 1 april. Gick du på den här lätta?

Tryck nu på dela-knappen för att se om du kan lura dina vänner på årets stora skämtdag!