Klippet som delar nätet: Är den gungande mannen vänd mot byggnaden eller kameran?

Då och då dyker det upp kluriga utmaningar och illusioner på nätet. Många gånger skapar de vild debatt – människan är ju som bekant ofta tävlingsinriktad och fast besluten om att visa vem som egentligen har rätt.

Ni kanske minns katten som gick upp … eller var det ner … för en trappa? Den synvillan fick tusentals av våra läsare att gnugga geniknölarna för att lista ut vad som egentligen var det rätta svaret.

Nu har det kommit en ny sådan här illusion. Den handlar dock om ett klipp på en man som gungar. Det som delar nätet är huruvida mannen sitter riktad mot kameran eller byggnaden i bakgrunden.

Åt vilket håll gungar mannen?

Vid första anblick kan den här synvillan verka lätt. ”Ja, men så är det ju – enkelt”, kanske du tänker. Ge det dock en sväng till. Det finns garanterat en anledning till att tusentals och åter tusentals börjat diskutera hur det egentligen ligger till.

Sitter mannen vänd mot byggnaden eller mot kameran som filmar? Det är den stora frågan!

Kolla nu själv in klippet här nedanför!

En person skrev på Twitter:

”Jag förstår inte hur det här kan bli en debatt. Det är helt uppenbart att han sitter vänd bort från kameran. Hur kan det ens bli en diskussion?”

En annan svarade:

”Han sitter vänd mot kameran. Om han skulle vara vänd mot byggnaden och du tittar på den översta stången, så skulle den vara täckt när han gungar bakåt. Så är det dock inte, vilket innebär att den översta stången är framför honom. Alltså är han vänd mot kameran.”

Blev samtalsämne i TV-program

En tredje skrev syrligt:

”Många av er har aldrig varit på en gunga – och det märks!”

En fjärde menade att det inte behöver vara en diskussion alls – visst är det kul om man kan se båda scenariona? Även om det givetvis finns ett rätt och ett fel här. ”Jag skapade den här (nedersta klippet) för att hjälpa er att se båda. Röd = vänd mot byggnaden. Blå = vänd mot kameran.”

Synvillan blev till och med ett samtalsämne i TV-programmet BBC Breakfast. Även där var man oense huruvida mannen gungar riktad mot byggnaden bakom eller mot kameran. Nu är frågan hur du uppfattar det!

Vad tycker du? Dela artikeln för att berätta vad du tänker om synvillan! Är mannen riktad mot byggnaden eller mot kameran?