Kluring: Kan du lista ut hur många kvadrater som finns i bilden?

Kluring: Kan du lista ut hur många kvadrater som finns i bilden?

Nått som alltid har fascinerat och trollbundit människan är kluringar och små utmaningar. Det kan handla om allt från optiska illusioner till matematiska problemlösningar, men de flesta av oss tycker det är kul att utmana oss själva. Kanske för att det kittlar vår tävlingsinstinkt.

Den här gången handlar det om att räkna rätt på antalet kvadrater i en lurig bild…

Jag minns i skolan när det var matematik. Ofta avslutade vi timmarna med att göra en sådan där kluring tillsammans. Det var alltid något annat än att räkna plus och minus. Det blev som en liten höjdpunkt under skoldagen. Eller i alla fall på just den lektionen!

Det handlade ofta om att tänka på ett lite annat sätt, hitta dolda små saker och det gällde verkligen att få igång hjärnan för att lösa dem. Redan då fann jag det här både roligt och intressant.

Jag minns en som handlade om att lista ut hur många trianglar som rymdes inom en triangel och som jag och en vän satt med i säkert 20 minuter innan vi redovisade vårt svar – och då hade vi knappt lyckats hitta hälften.

Räkna kvadrater

Även om det då infinner sig en viss besvikelse då så kan det vara fascinerande att man trots en sådan ansträngning ändå är så långt ifrån den korrekta lösningen. Men det känns ändå som att det hör till – det ska inte vara lätt att lösa sådant här.

Att utmana sig själv och att se var ens gränser går har länge varit något som människan tyckt om. Kanske är det tävlingsinstinkt, men ofta involverar ju problemlösning att jämföra sitt resultat med andra.

I den här kluringen (nedan) handlar det om att räkna rätt på antalet kvadrater i den här bilden. Tydligen är det bara 1 på 7 som får rätt svar på första försöket, så det är inte alls enkelt!

Lyckades du? Det är som sagt inte enkelt, men jag kan säga att svaret är över 30. Nedan redovisar vi den korrekta lösningen, men fick du det till under 30 tycker jag allt du ska ta en till koll på figuren ovan!

Här kommer dock svaret!

Hela 40 kvadrater är det alltså i bilden! Man ska tänka likt bilden här ovan visar! Många missar detaljen att själva figuren är en kvadrat!

Passa nu på att bjuda dina vänner på lite hjärngympa och tryck på DELA!