Matbutikens smarta skylt mot snatteri – hyllas av kunderna: ”Sett folk skratta”

Förra året anmäldes närmare 50 000 stölder och snatterier från svenska butiker. Att få stopp på eländet är inte det lättaste – men på Hemköp Odenplan har man kommit på ett smart knep.

Som dessutom ger affärens hederliga kunder ett gott skratt.

Att människor stjäl och snattar från butiker är ett problem. År 2016 anmäldes strax under 50 000 sådana här fall i Sverige. På vissa håll och kanter har man tagit krafttag för att det här nu ska minska.

En av butikerna som valt att agera är Hemköp på Odenplan i Stockholm.

Vi har väldigt många skolungdomar i butiken, en gång när jag kom dit var godishyllan helt länsad när de hade varit här på lunchen, säger butikschef Angelica Fantenberg till Expressen.

Hon har jobbat i mataffären i tre år – och väljer ibland att ta in kontrollanter med uppgiften att avslöja snattarna. Samtidigt vill man helst stoppa dem innan de hinner lämna butiken.

Fick idén från nätet

Utifrån det kom Angelica Fantenberg på idén att skriva en lapp till kunderna.

– Jag tänkte: ”Hur kan jag varna dem på ett lite roligt sätt?”. Jag fick idén från nätet, men skrev en egen lapp och satte upp den, berättar hon för tidningen.

Expressen/Privat

På lappen står det: ”Vinn en FRI resa i polisbil! Bara genom att snatta i denna butik! SÄG HEJ TILL KAMERAN!”

– Jag har sett folk stå och skratta åt den och det var ju lite den reaktionen jag var ute efter. Kidsen tycker också den är jätterolig, säger butikschefen.

”Jobbigt för de som snattat”

Den hyllade lappen har bara suttit uppe i strax över en vecka, men verkar redan ha gett resultat.

– Det ser ut som det i hyllorna i alla fall!

Angelica Fantenberg tror att de som snattar många gånger inte har full koll på att det som de gör faktiskt är brottsligt.

– När vi har kontrollanter som tar fast någon så kommer ju polisen och föräldrarna kallas hit. Det blir ju så klart jobbigt för de som snattat och är de över 15 så är det ju inte kul att få en prick i registret liksom. Lappen är ju för deras skull också, jag tycker ju om kidsen när de är här inne och INTE stjäl, säger hon.

Dela nu om du också tycker det här var ett smart och roligt initiativ!