Mattegåta: Lyckas du lista ut båda lösningarna?

Det skadar aldrig med lite hjärngympa – och det är dessutom roligt att utmana sig själv med olika test.

När man sedan jämför sina lösningar med andra kan man ju då få en bild av hur smart man egentligen är.

Mattegåtan här nedan har nu fått tusentals på nätet att slita sitt hår!

Jag minns i skolan när det var matematik. Ofta avslutade vi med att göra en sådan där klassisk mattegåta tillsammans. Det var alltid något annat än att räkna vanligt plus och minus – och blev som en liten höjdpunkt under skoldagen. Eller i alla fall just den lektionen.

Det handlade ofta om att tänka på ett lite annat sätt, hitta dolda små detaljer och det gällde verkligen att få igång hjärnan för att lösa dem. Redan då fann jag det här både roligt och intressant.

Jag minns en som handlade om vilken behållare som skulle fyllas först med vatten då en kran stod och läckte. Det fanns 7–8 alternativ, men trots att vi satt i säkert 20 minuter så hittade vi inte rätt lösning. Kanske ett underbetyg till ens intelligens på den tiden, men min poäng är att sådant här verkligen kan trollbinda.

Får många att klia sig i skallen

Även om det efteråt infinner sig en viss besvikelse så kan det vara fascinerande att man trots en sådan ansträngning ändå är en bit i från den korrekta lösningen. Men det känns ändå som att det hör till – det ska inte vara lätt att lösa sådant här.

Att utmana sig själv och att se var ens gränser går har länge varit något som människan tyckt om. Kanske är det tävlingsinstinkt, men ofta involverar ju problemlösning att jämföra sitt resultat med andra.

Den här mattegåtan (nedan) har fått tusentals på nätet att grubbla både länge och väl. Det handlar om att flytta på ett streck (bara ett!) för att få fram korrekta lösningen.

Det finns dock 2 olika vägar att gå – men frågan är om du kan hitta båda! Väldigt få – tydligen bara 1 på 10 – klarar det!

Lyckades du? Annars kommer här de 2 godkända lösningarna!

– I det första talet kan du göra om siffran 6 till en 0:a. Flytta den gröna, horisontalt liggande, linjen ut till höger så får du fram 0 + 4 = 4.

– Den andra lösningen är att flytta det vertikala strecket i plus-tecknet, så att det blir ett minus. Nästan alla missar att man kan göra om tecknen på det viset. Placera sedan strecket i 6:an så att det blir en 8:a. Lösningen blir då 8 – 4 = 4.

Gör nu dina vänner en tjänst och tryck på dela-knappen så att de också bjuds på lite välbehövlig hjärngympa i dag!