Ny forskning: Din partners snarkningar är direkt skadliga för din hälsa

Alla som sovit bredvid någon som snarkar vet att det finns få saker som är så irriterande.

Precis när man sjunkit in i en härlig sömn i sin mjuka kudde så chockvaknar man av ljudet från ett godståg 50 centimeter från ens öron. Efteråt är det allt annat än enkelt att somna om igen.

Men utöver att vara oerhört irriterande så kan en snarkande partner vara farligt för hälsan, enligt en studie.

Det är sajten Ladbible som rapporterar om en ny studie, publicerad i december förra året, som kommit fram till att det rentav kan vara skadligt att sova bredvid någon som drar stockar hela natten lång.

40 procent av män snarkar

Enligt statistik så snarkar 40 procent av vuxna män, jämfört med 24 procent av vuxna kvinnor. Det är siffror som kan sätta kvinnors hälsa på spel.

En grupp forskare vid Sleep Research Society i amerikanska Darien, Illinois, har studerat snarkare och de som tvingas sova bredvid dem.

I studien, publicerad här, kom forskarna fram till att en snarkande partner stör sömnen så pass mycket att det utgör en hälsorisk.

I studien så fann man att 14 procent av deltagarna snarkade på en ljudnivå som överskred 53 decibel.

”Oljud som överskrider 53 decibel går att koppla samman med hjärtjukdsomar. Nattlig exponering för den här typen av snarkningar kan bidra till utveckling av hjärtrelaterade sjukdomar” går det att läsa i studien.

Högt blodtryck

De påfrestningar på hjärtat som man utsätts för när man sover bredvid en snarkare kan ge upphov till en mängd sjukdomar.

Hjärtproblem kan nämligen ge problem med njurarna, hjärnan och ögonen på grund av högt blodtryck.

Bildkälla: Wikimedia Commons

Det är med andra ord dags att ta ett snack med sin snarkade partner! Tryck nu på DELA-knappen för att sprida den här viktiga informationen!