Ny forskning: Människor som ofta är försenade blir mer framgångsrika och lever längre

Vi alla känner minst en person som alltid är försenad. Ni vet en sådan som säger att han eller hon ska vara på plats inom 10 minuter, men sedan tar det garanterat minst det dubbla. Sådant där kan vara riktigt irriterande, men efter en tid vänjer man sig oftast.

Precis så här är min syster. Om jag säger att vi ska mötas någonstans vid 13-tiden så vet jag att hon inte är där förrän typ 13.30. Samtidigt vill man som punktlig inte chansa, så då får man i stället stå där och vänta till den sena personen dyker upp.

En allmän uppfattning är att sådana som ofta är sena generellt är struliga i sitt sätt. Mindre smickrande, men kan det vara så att det även finns positiva bitar med att sällan vara i tid?

Ja, så är det faktiskt. I en ny forskningsrapport, som sajten TheAB skrivit om, framgår det att människor som ofta är försenade både är mer hälsosamma och lever längre, vilket Svenska Dagbladet tidigare skrivit om.

Det är i författaren Diana Delonzors bok ”Never be late again” som man lyfter tesen att de som sällan är i tid har en sänkt förmåga att känna stress. Det leder i sin tur till flera hälsofördelar samtidigt som de ofta tänker utanför boxen och kan se situationer utifrån ett större perspektiv.

PxHere

Det här är karaktärsdrag som sammanfogat leder till både framgång och ett längre liv.

– Många människor som ofta är försenade är mer optimistiska och mer orealistiska. Det här påverkar deras uppfattning av tiden. De tror på riktigt att de hinner ta en löptur, hämta kläderna på kemtvätten, köpa matvaror och hämta barnen från skolan på en timme, säger Diana Delonzor.

Tidsoptimister

I en studie från International Journal of Clinical and Health Psychology menar forskare samtidigt att personer som ofta är försenade löper betydligt mindre risk att drabbas av hjärtsjukdomar på grund av deras oförmåga att känna påtaglig stress.

Shutterstock

I artikeln – som innehåller sammanställda data från bland annat Wall Street Journal, Metropolitan Life och Psychology Today – framgår också flera andra hälsofördelar.

Försenade människor har en tendens att fastna sina sysslor på ett sätt som får dem att tappa tidsuppfattningen. Det är en förmåga till engagemang som många gånger resulterar i framgång.

Sena människor är också personer som inte lever lika slaviskt efter normer.

– De tänker utanför boxen och tacklar utmaningar på ett okonventionellt, ofta bättre, sätt. Är du en ”deadliner” får du en kick av att sprinta mot en mållinje, men är du den som ”producerar” får du en kick av att få så mycket gjort på så lite tid som möjligt, menar Diana Delonzor.

Med andra ord – det har kanske sina fördelar att vara den som alltid är lite sen. Vi alla känner som sagt någon! Tagga den här vännen i kommentarsfältet nedan, eller DELA vidare den här häpnadsväckande informationen!