Nya bajs-upptäckten hos pingviner – som får forskare att bli ”helt galna”

Många tycker att bajs är ett roligt ämne.

Det kan dock finnas anledning till det. Nu har danska forskare kommit fram till att avföring från pingviner innehåller enorma mängder lustgas.

Det är så pass tydligt att man under en nyligen utförd studie ”flippade ur”, skriver sajten 9gag.

Den nya upptäckten publicerades i Science of the Total Environment. Man skulle studera hur kungspingviners leverne påverkar växthuseffekten i området South Georgia. Resultatet kom dock att visa på något väldigt oväntat.

”Oerhört intensivt”

De danska vetenskapsmännen märkte då att pingvinavföring, som också kallas ”guano”, producerar enorma mängder dikväveoxid – mer känt som lustgas.

Blid: Flickr

Forskaren Bo Elberling:

– Det var oerhört intensivt, säger han.

Det handlar inte heller om några små doser. En av vetenskapsmännen ska ha blivit ”helt galen” efter att ha arbetat nära djurbajset under flera timmar.

Gasen omvandlas i jorden

När pingvinerna släpper sin avföring, fylld av rester från exempelvis fisk och bläckfisk, så utsöndras kväve från deras bajs. Det omvandlas i jorden sedan till dikväveoxid – en växthusgas som också, lite slarvigt, kallas för lustgas och som får människor att skratta.

– Det är tydligt att nivåerna av dikväveoxid är väldigt höga där det finns pingviner – och därmed pingvinavföring. På samma sätt kan vi se att nivåerna är mycket låga där de inte befinner sig, menar Elberling.

Så tycker du också att skämt och historier om bajs kan vara kul? Inte så konstigt! Det får oss, även enligt forskare, att skratta! Tryck nu på DELA för att sprida den här viktiga informationen!