Optiska illusionen som splittrar nätet – hur många cirklar ser du i bilden?

Något som alltid har fascinerat och trollbundit människan är kluringar och små utmaningar.

Det kan handla om allt från synvillor till matematiska problemlösningar, men de flesta av oss tycker det är kul att utmana oss själva. Kanske för att det triggar vår inneboende tävlingsinstinkt.

Jag minns från skoltiden när det var dags för matte. Ofta avslutade vi timmarna med att göra en sådan där klassisk kluring tillsammans. Det var alltid något annat än att räkna plus och minus. Det blev som en liten höjdpunkt under skoldagen. Eller i alla fall på just den lektionen!

Det handlade ofta om att tänka på ett lite annorlunda sätt, hitta dolda små detaljer och det gällde verkligen att få igång hjärnan för att lösa dem. Oftast var dock svaret lättare än man trodde, men det var lätt att skena iväg. Redan då fann jag det här både roligt och intressant.

Jag minns en som handlade om att lista ut hur många trianglar som rymdes inom en stor triangel och som jag och en vän satt med i säkert 10 minuter innan vi redovisade vårt svar – och då hade vi knappt lyckats hitta hälften.

Räkna cirklar

Även om det då infinner sig en liten besvikelse då så kan det vara fascinerande att man trots en sådan ansträngning ändå är så långt ifrån den rätta lösningen. Men det känns ändå som att det hör till – det ska inte vara lätt att lösa sådant här.

Att utmana sig själv och att se var ens gränser går har länge varit något som människan tyckt om. Kanske är det tävlingsinstinkt – ofta involverar ju problemlösning att jämföra sitt resultat med andra.

Den här gången handlar det om att lista ut hur många cirklar som gömmer sig i den här bilden. Cirklarna formas av små svarta och vita kvadrater, vilket tydligen ska göra det svårare för ögat att uppfatta exakt vad som försiggår.

Hur många hela cirklar kan du hitta?

Faktum är att det inte finns någon definitiv lösning. Man vet inte riktigt vem som var först med att lägga ut den här optiska illusionen på nätet, men det svar som är vanligast förekommande bland de som jobbar med den här typen av lite mer avancerad problemlösning är 4 cirklar.

Blir nästan galen

Så vi låter nog det gälla som det i alla fall mest korrekta svaret här, även om det som sagt finns skilda åsikter i frågan. Tydligen är det 1 på 5 som kommer fram till just 4 cirklar, men anledningen att många ändå låter det gälla som den mest korrekta lösningen är att det exempelvis är vetenskapsmän som påstått att det är det mest rimliga svaret.

Spännande, ändå, att man inte riktigt kan reda ut vad som gäller. Jag blir själv nästan galen av att titta på den här bilden – och det ska som sagt vara de små svart-vita kvadraterna, samt cirklarnas form, som gör det så svårt att uppfatta hur många cirklar som finns i bilden.

Bjud nu dina vänner på lite välbehövlig hjärngympa och tryck på dela-knappen!