Prutta på! Här är 7 anledningar till att man inte ska skämmas över att släppa väder

Redan som liten knodd får man lära sig att prutta, det gör man absolut inte bland folk. Inte nog med att det luktar illa, det kan dessutom skapa dålig stämning. Ingen i din närhet har lust att dra in din pruttlukt i näsan.

Men ibland går det helt enkelt inte att hålla sig. Oavsett om man ligger hemma i soffan eller är på en lyxig middagsbjudning så kommer det ut en redig brakare som för att man inget hellre vill än att sjunka genom marken.

Dock är fisar något av det mest naturliga vi människor gör, precis som att andas och att äta – och egentligen inget att skämmas över, även om det kan lukta lite illa ibland.

Nu kan man dessutom hävda att man helt enkelt ser efter sin egen hälsa, vilket ju verkligen är på tapeten nu för tiden!

Enligt Medical Daily och thefartfacts.com pruttar vi mellan 10 till 14 gånger per dygn – och man släpper mest väder samtidigt som man sover.

I studier där män och kvinnor fått äta samma typ av mat visar det sig att vi fiser ungefär lika ofta, men om det är några som lägger fler brakare, så är det faktiskt kvinnor.

Här nedan listar vi sju positiva saker som händer med din kropp när du släpper väder!

1. Minskar uppblåstheten

När gaserna samlas i magen känner man sig uppblåst och som att man plötsligt blivit större. Att då få släppa väder gör att livet blir enklare på ett ögonblick.

2. Puttarna berättar hur du sköter kosten

Våra pruttar försöker berätta för oss hur vi mår. Äter man mycket rött kött så luktar fisarna mer illa än om man balanserar sin kost. En kost rik på kolhydrater gör att man fiser mer men de luktar inte lika mycket.

3. Man får mindre ont i magen

Att ha ont i magen är bland de värsta känslorna man kan ha, kan nog de flesta hålla med om. Att hålla inne sina fisar förvärrar magsmärtor, men släpper man sig med jämna mellanrum minskar man risken för magont.

Bildkälla: Shutterstock

4. Din rumpa mår bättre

Att försöka hålla inne fisar kan vara dåligt för din anal. Lider man till exempel av hemorrojder så kan dessa besvär förvärras om man går och håller sig. Att prutta gör helt enkelt rumpan gladare.

5. Lukta på fisarna är bra för hälsan

Att lukta på sina egna fisar gör nog de allra flesta av oss, då vi oftast sitter kvar där vi lagt den. Faktum är att vätesulfiden som produceras i våra tarmar under matsmältningen kan förhindra skador på våra celler. Att lukta på sina pruttar kan alltså förhindra stroke, hjärtsjukdomar och artrit.

6. Man får färre allergibesvär

Hur ens fisar luktar kan avslöja eventuella allergier. Är man allergisk mot något så byggs det oftast upp extra mycket gas. Märker man att man pruttar mer än vanligt eller att ens fisar stinker lite extra illa kan det vara en hint om att man kanske är allergisk mot det man stoppar i sig.

7. Det känns bra!

Ja, de flesta av oss kan nog hålla med om att det är underbart att fisa. Det är en skön känsla, helt enkelt. Det finns dock de som har besvär på grund av för mycket gas. Det ska man givetvis ha respekt för – och fyra tips för att få ner din gasproduktion är att träna, äta långsamt, äta mindre sötsaker och att säkerställa att du är vid god hälsa.

Det finns med andra ord inga anledningar att skämmas över att man fiser lite då och då – det är ju bra för hälsan!

Tryck nu på DELA-knappen så att dina vänner också får den här viktiga informationen!