Psykologen: Att lyssna på julmusik kan skada din mentala hälsa

Musik är något som de allra flesta av oss tycker om. Samma sak med julen – en högtid för omtanke och kärlek.

Men nu när det snart börjar dundra julmusik genom högtalare här och var i landet kan det vara bra att veta att just det kan skada din mentala hälsa.

Nu är tiden snart här när gatorna inne i stan börjar fyllas med julbelysning och musik om tomtar och snö börjar dåna ur högtalarna inne i butiker.

Det här är en av årets mysigaste perioder, tycker många. Julen är verkligen en tid för kärlek och omtanke.

Ett sätt för att verkligen poängtera det här är just genom julmusik – och under åren har vi vant oss vid ett antal klassiker som börjar spelas miljontals gånger landet runt när julen nalkas så smått.

Alla älskar dock inte att det är julprydnader och julmusik vart man än vänder sig. Är du en av de som lätt tröttnar på det här så behöver du inte misströsta. Det är nämligen skadligt för din mentala hälsa med för mycket av sådana här intryck, menar psykologer.

”Måste ignorera musiken”

Linda Blair, som är just psykolog, berättar för Sky News att det är negativt för ens välmående – och hjärnans funktioner – att lyssna på låtar som ”Mer jul” och ”All I want for Christmas”.

– Personer som jobbar i butik under julen måste ignorera musiken, för om de inte gör det förhindrar den verkligen en från att kunna fokusera på allt annat. Du använder helt enkelt all din energi på att försöka att inte höra vad du faktiskt hör, säger Blair.

Shutterstock

För en del kommer det nog inte som en chock att det inte är bra för din egen koncentration att gång på gång lyssna på samma julmusik. Samtidigt visar forskning att en blandning av trevliga dofter och musik kan påverka shoppingmiljön positivt och göra kunderna lyckligare.

Skadligt för hjärnan

Det kan till och med leda till att man spenderar mer i tid i en affär än vad man tänkt sig från början, visar en studie från 2005.

Så tänkt nu på det, när julen närmar sig, att man ska passa sig för att spela alltför mycket julmusik – i synnerhet i upprepad form. Det kan alltså vara skadligt för din hjärna och mentala hälsa. Och den kan ju verkligen vara värd att värna om!

Gör nu dina jul-älskande vänner en stor tjänst och tryck på dela-knappen för att sprida det här viktiga budskapet vidare!