Psykologernas viktiga besked: Det här betyder dina vanligaste drömmar

Alla drömmer om nätterna. Vissa drömmer jättemycket varje natt medan vissa bara drömmer ibland. Det är heller inte alla som kommer ihåg sina drömmar, medan vissa av oss minns varenda liten detalj.

Sedan urminnes tider har människan forskat kring drömmar. Varför drömmer vi? Vad betyder våra drömmar?

Enligt forskning idag så är våra drömmar en spegling av hur vi för tillfället mår. Det är helt enkelt vårt undermedvetna som försöker säga oss något.

Här har vi listat de vanligaste drömmarna och vad de betyder.

Att falla fritt

Bildkälla: Pinterest

Den här drömmen är kanske den absolut vanligaste för vuxna människor. Enligt psykologen Ian Wallace symboliserar fallet vår rädsla för att tappa kontrollen. Det innebär att vi känner att vi inte kan kontrollera något i vårt liv. Kanske är det en förändring som gått för snabbt som du inte var redo för.

Fundera över om det finns någon del i ditt liv som känns lite okontrollerbar just nu. Kanske på jobbet, en vänskapsrelation eller hälsomässigt där du känner att du behöver mer stabilitet.

Motsatsen till att drömma om att falla är att drömma att man flyger, vilket tyder på att man håller på att frigöra sig från något som tyngt en under en tid.

Att vara sen

Känner du igen drömmen att du springer mot ett tåg eller buss som går när som helst? Ett möte som du är sen till?

De här drömmarna är väldigt vanliga, enligt drömexperten Michael R. Olsen. Drömmarna handlar helt enkelt om att man är rädd att missa något man bryr sig mycket om.

Det kan vara en nära väns bröllop, ett midsommarfirande man sett mycket fram emot eller en viktig dejt med någon man håller kär. Drömmer man ofta att man har bråttom så kan det vara ett tecken på att man är stressad och behöver göra om lite i sitt schema, så att man inte stressar för mycket.

Tappa tänder

Att tappa tänder är en annan väldigt vanlig dröm. Enligt psykologen Penney Peirce så symboliserar våra tänder ett vapen i drömmarnas värld. Tänderna är ett tecken på styrka där vi likt ett rovdjur kan använda tänderna i en attack.

Att då drömma om att tappa tänderna är ett tecken på att man känner sig maktlös inför ett eller flera faktum i livet. Det behöver dock inte vara enbart negativt utan kan vara helt normalt, då vi kanske känner oss maktlösa inför vissa förändringar så som att bli äldre, vilket ju sällan är något man behöver vara rädd för eller kämpa emot.

Att vara naken bland folk

Bildkälla: Pinterest

Ibland kan man i en dröm helt plötsligt finna sig naken bland folk eller på en allmän plats där man absolut inte ska vara utan kläder.

Drömmen är ofta sammankopplad med känslor av skam eller sårbarhet. Enligt Ian Wallace så innebär en sådan här dröm att man känner sig osäker eller nervös. Det kan röra sig om en ny arbetsplats eller en ny relation där man inte vet exakt var man befinner sig.

Om man däremot inte känner sig utsatt när man drömmer att man är naken bland folk så innebär det att man kanske inte får den uppskattning man förtjänar på arbetsplatsen eller i ett kärleksförhållande.

Att man är gravid

Det händer, oavsett kön, att vi drömmer att vi är gravida. Enligt psykologen David Bedrick innebär graviditet att någonting nytt är på väg att hända i livet. Det kan röra sig om lite vad som helst, något man själv kanske inte ens är medveten om.

Kanske är det dags att renovera altanen eller att äntligen börja med den där boken man alltid velat skriva. Här gäller det att försöka klura ut vad det kan vara och därefter utmana sig själv för att försöka nå målet, vad det än kan vara.

Att kliva in i ett okänt rum

Den här drömmen betyder enligt psykoterapeuten Eddie Traversa att man har en sida hos sig själv man inte riktigt upptäckt ännu, eller inte utvecklat fullt ut.

Det kan vara så att vi själva förträngt den här delen av oss, men för vår egen utvecklings skull är det ändå bra att utforska den. Ett nytt rum innebär nya möjligheter, det kan vara både på det professionella eller privata planet som vi behöver en liten skjuts framåt eller förändring.

Att bli jagad

Bildkälla: Pinterest

Drömexperten Lauri Loewenberg gör analysen att drömmar där vi jagas innebär att vi försöker undslippa något vi borde ta itu med.

Det kan vara en konflikt som uppstått på jobbet eller ett jobbigt samtal med en kärlekspartner. Här gäller det att vara uppmärksam på vad det är som jagar en, då det kan vara ett tecken på vad det är man försöker fly från.

Är det en person så kan personen symbolisera något i ditt liv du inte vill ta tag i. Att inte ta tag i problemet kommer innebär att drömmarna om att bli jagad fortsätter, oftast tills man tar tag i problemet.

Känner du igen dig i de här drömmarna? 

Tryck nu på dela-knappen så att dina vänner också får veta detta!