Snuskigt: Därför ska du alltid stänga toalettlocket när du spolar i toaletten

Att spola efter sig när man varit på toaletten är en självklarhet för 99,9 procent av oss. Det man lämnat efter sig där ska spolas bort, helt enkelt. För väldigt många är det också en självklarhet att göra rent i toaletten om man lämnat ”spår” efter sig.

Vad som däremot kan dela människors åsikter är huruvida man ska spola med toalettlocket stängt eller inte. Faktum är att många inte ens vet hur de själva gör, det är något man inte alltid tänker på.

Men efter att ha läst den här artikeln lär de flesta vara riktigt noggranna med att stänga toaletten innan man spolar hädanefter.

I en toalettstol kryllar det av bakterier, så mycket kan vi vara överens om. Men vad många inte tänker på är att när man spolar i toaletten så formligen flyger det ut bakterier ur toaletten.

Kan flyga två meter från toaletten

Företaget Harpic, som tillverkar badrumsprodukter, utförde en studie där de såg att bakterier från toaletten kan flyga upp till 180 cm från toaletten när man spolar med locket öppet.

Det innebär att potentiellt skadliga bakterier kan landa på handfat, handdukar, på en själv och på tandborstar.

Med hjälp av en höghastighetskamera kunde man fånga det som kommer från toaletten när man spolar – och det är inte fräscht att se.

Bildkälla: Harpic

Det ser inte så inbjudande ut, eller hur? Bakterierna i toaletten kan överleva många spolningar, vilket gör att de sprids för varje spolning.

Bildkälla: Harpic

”Väldigt viktigt i dessa tider”

I samma studie, där man tillfrågat 2 000 brittiska människor, visade det sig att 55 procent inte stänger toalettlocket. På frågan om varför de inte stänger det så uppgav 25 procent att de tycker det är obehagligt att ta i toalettlocket medan 15 procent sällan tänker på hur de gör.

Efter att ha fått se de snuskiga bilderna på bakteriespridningen så uppgav dock 95 procent att de skulle stänga locket när de spolar hädanefter.

Bildkälla: Harpic

– Det har aldrig varit viktigare att hålla extra rent hemma än nu, säger en talesperson på Harpic till The Mirror.

Visste du om det här? Tryck nu på DELA-knappen så att dina vänner också får den här viktiga informationen!