Svensk studie: Därför är korta personer friskare och lever längre

Att vara kort brukar oftast förknippas med olika typer av nackdelar. Det är svårt att hitta kläder som passar, man når inte upp till saker på översta hyllan och utöver det så får man ständiga gliringar från sina vänner om att man är av det lite kortare slaget.
Men skrattar bäst som skrattar sist, som det brukar heta.
Enligt en svensk studie så löper korta personer mindre risk att drabbas av blodproppar, skriver
SVT.

Lite kort i rocken? Inga problem, du kommer sannolikt att leva längre än dina långbenta vänner, enligt en svensk studie utförd av forskaren Bengt Zöller vid Lunds universitet och Malmö universitetssjukhus.

Lägre risk för stroke

Studien visade att personer med längre ben även har längre blodkärl. Det innebär i sin tur att det finns mer utrymme för problem. Personer med långa ben utsätts också för mer gravitation, som kan få blodet att flyta långsammare.

– När flödet är för långsamt kan man drabbas av blodpropp, säger Bengt Zöller till SVT.

Bildkälla: Wikimedia Commons

Lever längre än långa

Kvinnor som är 155 centimeter långa är blodproppsrisken tre procent, medan den för kvinnor över 185 centimeter är dubbelt så stor, nämligen sex procent.
Japan är det land där folk lever längst i världen och där är medellängden för kvinnor 158 centimeter. Där har man i andra studier sett att de som lever tills de är 100 år i genomsnitt är tio centimeter kortare än de som ”bara” får fira sin 75-årsdag.

Glada dagar för alla korta med andra ord!
Tryck nu på DELA-knappen så att dina vänner också får se det här!