Svenska Julia, 26, var bakfull på planet – orsakade coronakaos på flygplatsen

Coronaviruset sprids just nu över världen och flera gånger om dagen rapporteras det om nya fall, både i Sverige och utomlands.

För svenskorna Julia Walentin och Dina Oetterli innebar det att de sattes i karantän när de reste hem från Kambodja då Julia uppvisade sjukdomssymtom.

Men i själva verket var hon bara rejält bakfull, skriver Aftonbladet.

För mer information om coronaviruset, se Newsners sammanfattning här.

Vännerna Julia och Dina skulle flyga hem från sin solsemester i Kambodja. Flygresan hem innebar en mellanlandning i Singapore, där duon bestämde sig för att prova den lokala drinken Singapore Sling.

Det stannade dock inte vid en drink.

”Satte på mig en mask och tog temperaturen”

Julia och Dina tog sig en helkväll och var således bakfulla när de skulle åka till flygplatsen redan vid klockan sex morgonen efter.

Väl ombord på planet fick Julia huvudvärk och mådde illa. Hon bad om att få flyttas till business class där hon kunde få ligga ned.

– Det var inte så att jag försökte lura någon utan jag kunde verkligen inte stå upp, säger Julia till Aftonbladet.

Julia. Bildkälla: Facebook

Då började en minst sagt turbulent flygresa. Flygpersonalen trodde nämligen att Julia drabbats av coronaviruset.

– Jag försökte förklara att jag bara var trött och bakis men de flyttade bort alla på min rad och fick mig att ligga ner, vilket var asgött. De satte även på mig en mask och började ta min temperatur. Termometern visade på 40,3 och jag kan verkligen tänka mig att jag hade det just då, säger Julia till Aftonbladet.

”Kollar om hon andas”

Under den 14 timmar långa flygresan fick Dina, som var piggare än Julia, berätta om deras resa för flygpersonalen som vidtog alla möjliga säkerhetsåtgärder.

En av flygvärdinnorna hade som uppgift att övervaka Julia, med dubbla ansiktsmasker på sig.

– De tog in mig till det lilla rummet där de värmer mat och började förhöra mig om var vi varit, om vi varit sjuka och vem vi varit i kontakt med. En gång när Julia sov stod hon bara där och stirrade. Jag frågade vad som stod på och hon sa att ”jag kollar bara om hon andas. Tror du att hon behöver syre?” säger Dina till Aftonbladet.

”Rökdykardräkter och hjälmar”

Julia och Dina hade inte hängt med i nyhetsrapporteringen under sin semester och visste således inte hur mycket coronaviruset spridit sig över världen.

När planet landade på Heathrow i London fick Julia och Dina stanna kvar i planet tills alla andra passagerare lämnat.

Heathrow. Bildkälla: Wikimedia Commons.

Därefter leddes de ut ur planet av läkare och brandmän i dräkter.

– De hade rökdykardräkter och hjälmar. Man började undra om man explodera eller börja brinna av coronaviruset? Läkarna hade också ett slags stort plastvisir på sig, säger Dina till Aftonbladet.

Förda till coronamottagning

Efter mycket om och men fick Julia och Dina föras till ett hotell i anslutning till flygplatsen, som just nu används som tillfällig coronamottagning, där de fick vänta på att ta prover.

– Läkarna var jättegulliga men de såg också ut som att de skulle åka till rymden efter vår undersökning. Jag sa att ”jag vill bara säga att vi var ute i går och firade och jag mådde jättedåligt men jag är inte sjuk, så kan jag inte bara få åka hem?” Och de sa att det kommer inte på frågan så vi fördes till ett rum i det här spökhotellet. säger Julia.

Fick beställa mat: ”Två Corona-öl”

Hotellets luftkonditionering var avstängd för att hindra spridning av smittan, men duon fick beställa vad de ville från hotellets restaurang som är öppen för patienterna.

– Jag beställde fish and chips och två Corona-öl, säger Dina.

Bildkälla: Wikimedia Commons.

Coronaviruset då? Läkarna beordrade 14 dagars karantän men då både Julias och Dinas kroppstemperatur hade sjunkit till 36 grader lyckades de övertala personalen om att fullgöra sin karantän i Julias lägenhet i London, där hon bor till vardags.

– Läkarna sa att vi skulle hålla fönstren öppna när min pojkvän körde oss hem. Om jag ville krama honom skulle jag hålla andan och vända mig med ansiktet från honom. Nu väntar vi bara på våra testresultat, säger Julia till Aftonbladet.

Så tokigt det kan bli! Tryck nu på DELA-knappen så att dina vänner också får läsa detta idag!