Varningen: Lämna aldrig ett glas vatten bredvid sängen över natten

Att dricka ordentligt med vatten varje dag är viktigt av flera anledningar. Vatten hjälper vår hud att inte bli torr, det hjälper kroppen att hålla rätt temperatur, gör tarmarna mer hälsosamma och gör att kroppen har lättare att hålla infektioner borta.

Dessutom är ju vatten en utomordentlig törstsläckare, framför allt nu när det är varmt!

Det är väldigt vanligt att ha ett vattenglas på nattduksbordet. På så vis har man alltid vatten nära till hands om man vaknar upp och är lite törstig.

Men är det verkligen bra att ha vatten stående över natten? Här är fem anledningar till att låta bli – och de är viktigare än vad du tror.

1. Du får smuts i vattnet

Om vattnet får stå utan lock, i ett glas, över natten så samlas det damm och annat som inkräktar på ditt svalkande glas.

I värsta fall kan det flyga ned flugor och andra, mindre roliga insekter under natten, vilket man kanske inte alltid märker när man yrvaket sträcker sig efter glaset man ställd på nattduksbordet.

2. Vattnet kan bli en bakteriehärd

Om du tar en klunk vatten från glaset innan du somnar, så lämnar din mun ifrån sig massvis av bakterier på glaset, som förökar sig under natten.

När man då dricker samma vatten på morgonen så får man dessa i munnen. Inte så fräsch, eller hur?

3. Risk för kortslutning

Idag är det väldigt vanligt att förvara sin mobil på nattduksbordet, tillsammans med sitt vattenglas.

Om man då, under natten, råkar slå ut vattenglaset så kan det vara farligt med elektronik i närheten.

Bildkälla: Shutterstock

4. Smakar sämre på morgonen

Alla som druckit vatten som stått över natten vet att det smakar sämre än det gjorde kvällen innan.

Det beror på att koldioxid absorberas av vattnet och ändrar ph-värdet. Det gör att vattnet kan smaka lite surare på morgonen. Det är inte farligt, men kanske inte så gott.

5. Det kan försämra sömnen

Att ha ett glas vatten vid sängen kan vara bra om man blir törstig över natten, då man slipper masa sig iväg till köket för att dricka.

Men att dricka vatten under natten kan också, naturligtvis, göra en mer kissnödig vilket ändå gör att man måste gå upp och besöka toaletten under natten.

Brukar du ha ett glas vatten på nattduksbordet? Tryck på DELA-knappen så att dina vänner också får se det här idag!