Forskarnas läskiga upptäckt – som alla vi med spindelskräck tyvärr måste känna till

Alla har vi något vi är rädda för. Det kan vara allt från höjder, torg, trånga utrymmen, hål – och spindlar.

Spindlar är bland de vanligaste fobierna som finns bland oss människor, trots att de är väldigt vanligt förekommande på nästan alla platser på jorden.

Nu kan det bli ännu värre för alla med spindelskräck – klimatförändringarna på vår jord kan nämligen innebära en enorm ökning av spindlar.

Spindelskräck kallas för arachnofobi och innebär kort och gott att man har en överdriven och irrationell rädsla för de åttabenta småkrypen.

Men skräcken har faktiskt en biologisk förklaring. Förr i tiden så kunde inte våra förfäder skilja de ofarliga spindlarna från de farliga och således höll sig undan alla spindlar.

Klimatförändringarna orsaken

Forskare har, enligt sajten Unilad, nu kunnat konstatera att klimatförändringarna på vår jord kan rendera i en massiv ökning av spindlar på planeten.

Temperaturen på jorden stiger vilket hotar många arter, men vissa spindelarter har lyckats anpassa sig till varmare temperaturer.

En ny studie, utförd av Toke Høye vid Arctic Research Centre and Department of Bioscience på Aarhus Universitet, i Danmark, har bland annat sett att arten vargspindlar börjat kläcka ungar två gånger per sommar istället för en, som är vanligast.

Dessa upptäckter har främst gjorts på Arktis, där polarisarna smält och höjt genomsnittstemperaturen.

Bildkälla: Piqsels

Kan förändra näringskedjan

– Den enorma mängd data vi lyckats samla in kan visa på hur småkryp på Arktis förändrat sitt sätt att överleva klimatförändringarna. Förändringarna har inte dokumenterats förut och kommer att ha stor påverkan på insekter och spindlar, säger Toke Høye till Unilad.

Vargspindlar lever främst på mindre djur som finns i jorden, och om de fortsätter att växa i samma takt kan det påverka näringskedjan på Arktis.

– Vi kan fortfarande bara spekulera hur ekosystemen kommer att förändras, men vi är nu säkra på att fortplantningen hos vissa arter kommer att spela en stor roll, säger Toke Høye till Unilad.

Var man inte rädd om miljön tidigare så finns det all anledning att börja nu, speciellt om man är skraj för spindlar.

Tryck nu på DELA-knappen så att dina vänner också får läsa det här idag!