Ilskna veganernas stenhårda kritik – mot barnvisan ”Bä, bä, vita lamm”

En av de första visorna man lär sig som liten knodd är ”Bä, bä, vita lamm” och har genom flera generationer blivit en av våra mest klassiska visor över huvud taget.

Men idag går ingen visa säker. För ett tag sedan fick den klassiska sångtexten ta emot hård kritik från en grupp ilskna veganer.

Anledningen? De anser att låten ger våra barn en felaktig bild av verkligheten.

– Vi tycker att det är synd att barnen lär sig att utnyttja djur redan i sångerna, säger Samuel Rostöl, grundare av Facebook-gruppen Veganpreik, till norska NRK.

Vi lever i en tid då man får passa sig för vad man säger, men har du någon gång tänkt att sången ”Bä, bä, vita lamm” är problematisk?

”Får inte ull & mjölk – vi tar det”

Det menar i alla fall en grupp veganer att den är – och för en tid sedan väckte man frågan på Facebook.

Man kritiserar även den norska barnvisan ”Kua mi, jeg takker deg” i vilken man i sångtexten tackar kon för mjölken.

Bildkälla: Pexels

Vi får ju inte lammens ull eller kons mjölk – människan tar den, resonerar gruppen.

– I djurens perspektiv, där de behöver leva det liv de gör i den norska och svenska djurindustrin, så är inte det livet så positivt. Vi utnyttjar dem och sen dödar vi dem och de mår inte alls så jättebra. Men det berättar vi inte för barnen, vi säger att lammet är så lyckligt, sen får vi dess ull och så är det fortsatt lyckligt – och det blir ju lite missvisande, säger Samuel Rostöl till Aftonbladet.

Påverkar barns syn på djur

Han jämfört det hela med att om vi sjunger visor om att kvinnor ska vara i köket så skulle det spela in i hur barn lär sig se på jämställdhet.

– Språket vi använder är viktigt, menar Samuel Rostöl. Om vi sjunger sånger där djuren ger oss något som vi egentligen tar så påverkar det hur barn ser på djur, säger han.

Veganen, som ligger bakom Facebook-gruppen Veganpreik, poängterar dock att man inte försöker bestämma vilka sånger föräldrar ska sjunga för, eller med, sina barn.

– Men vi tror att det är viktigt att ha ett öppet klimat.

Professorn: ”Blir lite märkligt”

Läraren och professorn Kjell Aage Gotvassali förstår att vissa intressegrupper jobbar för sin sak, men tror inte att barnen tar skada av att sjunga de traditionella visorna.

– Det blir lite märkligt – och speciellt att gå loss på allt som man vill göra om och ändra på det, säger han till NRK.

Vad tänker du – ska ”Bä, bä, vita lamm” tillåtas? Dela vidare artikeln för att berätta vad du anser i frågan!