Läkarnas besked: Så många gånger ska du prutta varje dag

Läkarnas besked: Så många gånger ska du prutta varje dag

Prutta. Fisa. Släppa väder. Oavsett vad vi kallar det och oavsett hur mycket vi skäms över det så pruttar alla människor, så enkelt är det.

Det är ingenting man gör bland folk och ingenting man pratar särskilt mycket om, men det är en helt naturlig process i kroppen för att bli av med gaser som uppstår bland annat vid matsmältning.

Vi pruttar alla olika mycket, vissa släpper väder nästan hela tiden känns det som medan andra nästan aldrig fiser.

Men hur mycket ska man prutta egentligen?

Läkarnas dom

Mycket forskning har bedrivits på ämnet då många människor världen över ofta har ont i magen och mår dåligt över sina gaser i magen.

Hur mycket man ska prutta är svårt att säga i exakta tal, men mellan 15 och 40 pruttar per dag anses vara normalt och hälsosamt.

– Frekvensen är inte jätteviktig, men om det luktar väldigt illa och om man känner sig svullen är det oroande, säger Rehan Haidry, doktor och gastroenterolog vid The London Clinic, till brittiska Metro.

Bildkälla: Shutterstock

Kosten spelar huvudrollen

Föga förvånande går det att koppla vår flatulens till vad vi stoppar i oss. Lök, vitlök, bönor och kolsyrade drycker orsakar mycket gaser.

Hur väl vi tuggar maten påverkar också hur mycket gas som uppstår i magen.

– Pruttar man ovanligt mycket så beror det ofta på ett överskott av bakterier i tunntarmen. Det kan ofta orsaka magont och svullnad eftersom det är väldigt trångt om utrymme där, säger Rehan Haidry till Metro.

Därför luktar vissa pruttar illa

Något som många säkerligen funderat över är varför man sällan tycker att ens egna fisar luktar speciellt illa, medan andra människors utsläpp stinker så man knappt kan andas.

Det har faktiskt en helt naturlig förklaring. För länge sedan bar människor inte byxor och underkläder och vi var också mindre hälsosamma och mer mottagliga för sjukdomar, som bland annat kunde spridas via pruttar.

Människan utvecklade då en instinkt att undvika andra människors gaser, helt enkelt för att hålla sig frisk.

Bildkälla: Shutterstock

Hade du koll på detta? Tryck nu på DELA-knappen så att dina vänner också får den här informationen idag!